Čižov: Dijalog Beograda i Prištine počeo da brine i EU

© AFP 2023 / John ThysStalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Vladimir Čižov
Stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Vladimir Čižov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije pri EU Vladimir Čižov izjavio je danas da je situacija u dijalogu Beograda i Prištine počela da zabrinjava i Evropsku uniju, a ne samo Rusiju, dodajući da veruje da je razlog za to „pristrasan pristup EU“.

Čižov je u intervjuu za briselski portal „Evroaktiv“ rekao da je Brisel intervenisao kada su Srbi podigli zid na mostu u Mitrovici, a Priština pobesnela, zatraživši da zid bude uklonjen.

Iznenadna provera spremnosti ruske vojske - Sputnik Srbija
Jevtović: Ruske baze brana od vojske Kosova

EU je, kako je kazao, intervenisala i naterala Srbe da pristanu da uklone zid, a da zauzvrat kosovski Albanci povuku specijalne snage sa južnog kraja mosta.

„Ali šta je sa obavezom Prištine da stvori Zajednicu srpskih opština? Ni kosovski Albanci, a ni EU više to ne pominju“, rekao je ruski diplomata.

Govoreći o političkoj krizi u Makedoniji, Čižov je kritikovao podršku Brisela eventualnoj vladi koju bi SDSM Zorana Zaeva formirao uz podršku albanskih stranaka, a u zamenu za prihvatanje takozvane „albanske platforme“.

Ruski diplomata kritikovao je postupke evropskih zvaničnika Donalda Tuska i Johanesa Hana, koji su govorili o spoljnom mešanju u unutrašnje stvari Makedonije.

„Kad komesar Han kaže makedonskom predsedniku da ne treba da se meša u ustavni proces svoje zemlje — ja pitam — zar on nije predsednik države i garant ustava?“, naveo je Čižov.

Ruski diplomata je rekao da su albanske partije „pozvane u Tiranu, kod albanskog premijera“, gde su potpisale ono što se sad zove „albanska platforma koja bi proširila prava albanske manjine na nivo onoga što je u drugim zemljama deo federalne strukture“.

Krim i Rusija su zauvek zajedno, grafiti u Moskvi - Sputnik Srbija
Zašto je Krim Rusija, a Kosovo Srbija

Kako je dodao, lider SDSM-a Zoran Zaev je prihvatio ovu platformu koja je suprotna makedonskom ustavu.

EU je zanemarila sve to govoreći da ta koalicija ima podršku 67 poslanika od 120 u Sobranju i da on treba da bude premijer.

„To predsednik (Ivanov) naravno ne može da prihvati. EU treba da igra pozitivniju ulogu, a ne štetnu“, rekao je Čižov.

On se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u Crnoj Gori rekavši da je tamo nastupila „antiruska histerija koju podržavaju SAD i neke članice EU“.

„Navodi o takozvanom pokušaju puča nikad nisu potvrđeni, a još manje navodna ruska veza“, rekao je on.

Na pitanje o imenima dvojice ruskih državljana protiv kojih se vodi istraga za pokušaj puča, Čižov je rekao: „Ali ko su oni? Da li ih je neko video?“.

Promene u svetu udaljile Kosovo od Uneska

„To je neozbiljno. Da, mi jesmo protiv članstva Crne Gore u NATO. Smatramo da to škodi naporima da se poboljša bezbednost Evrope. To je pokušaj da se odgovori na bezbednosne izazove 21. veka sredstvima iz sredine 20. veka“, rekao je ruski diplomata.

Što se tiče evropskih aspiracija Crne Gore, Rusija tu, kako je istakao, nema nikakve primedbe.

„Želite u EU? Eto još jedne glavobolje za EU“, zaključio je Čižov.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala