OEBS na Kosovu spreman da organizuje glasanje 2. aprila, pregovori u toku

© Foto : OSCE/Mikhail EvstafievZastava OEBS-a
Zastava OEBS-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Jan Bratu izjavio je danas da će uskoro biti poznato da li će građani koji na Kosovu imaju srpsko državljanstvo moći da glasaju za predsednika Republike Srbije na izborima zakazanim za 2. april.

Bratu je u emisiji „Slobodno srpski“ podsetio da je OEBS nekoliko puta do sada u tehničkom smislu pomagao u organizaciji srpskih izbora na Kosovu.

Nemoguća misija Saše Jankovića

„Učinili smo to tri puta: 2012, 2014. i 2016. godine. To je nešto što je traženo od nas. Postoji očekivanje da ćemo, pošto smo to radili u prošlosti, olakšati proces prikupljanja glasova za srpske predsedničke izbore, pošto je Beograd to tražio od nas ponovo“, rekao je Bratu.

Kako kaže, odluka da li će glasanje za predsednika Srbije biti omogućeno i u 2017. godini biće poznata vrlo brzo.

„Trenutno smo u ranim fazama razgovora sa vlastima u Prištini, i na ovu temu ćemo razgovarati i u Prištini, ali i u Beogradu, sve dok se to pitanje konačno ne reši. Međutim, Misija je spremna, imamo tehničke kapacitete, imamo veštine, ekspertizu da to i odradimo. Interno smo organizovani, a na našim je, da tako kažem, relevantnim akterima u Prištini i Beogradu, da pronađu rešenje za ovo pitanje, zajedno sa nama“, kazao je Bratu.

Ambasador OEBS-a nije želeo da odgovori na pitanje kada bi ta odluka mogla da bude doneta.

„Kao što znate, prištinske institucije ne žele da Vlada Srbije sprovede zvanične srpske izbore na Kosovu, tako da moramo da pronađemo način da omogućimo građanima Republike Srbije koji žive na Kosovu da glasaju na ovim izborima. Upravo tu u prvi plan dolazi naša uloga fasilitatora. A pregovori su u toku u ovom trenutku. Pitajte me za tri nedelje i reći ću vam kakve su mogućnosti“, izjavio je Bratu.

Edita Tahiri - Sputnik Srbija
Edita Tahiri objasnila zašto Priština blokira ZSO

U istoj emisiji, Bratu je govorio i o Zajednici srpskih opština (ZSO), za koju je kazao da je veoma važna za srpsku zajednicu na Kosovu.

„To je teško političko pitanje, vidimo koliko je ono komplikovano i sporno za albansku stranu. A ima i dosta sumnji. Mislim da ove sumnje takođe imaju veze sa pomirenjem i poverenjem između zajednica“, rekao je Bratu i potvrdio da je iz Brisela od Misije OEBS-a na Kosovu zatraženo da pruži pravne i tehničke savete, prvenstveno oko pisanja Statuta ZSO.

„Imam 532 savetnika u Misiji, imamo pravne i stručnjake u drugim oblastima i tim koji je spreman da počne da radi na tome“, rekao je Bratu, ali, kako kaže, još ništa konkretno nije počelo da se radi na tom polju.

Bratu očekuje da za pisanje Statuta ZSO uskoro bude imenovan Rukovodeći tim.

„Oni će u timu razgovarati, pripremati tekst, eventualno uz našu pomoć, a zatim će razgovarati sa svojim političkim rukovodiocima. Verovatno će doći do sastanaka u Briselu, gde će se predstavnici Beograda i Prištine sastati i dogovoriti“, kazao je Bratu.

Na novinarsko pitanje da oceni koliko je Kosovo odmaklo na putu stvaranje demokratskog multietničkog društva kakvo je obećano i od domaćih zvaničnika, ali i Međunarodne zajednice, šef OEBS-a na Kosovu kaže da situacija definitivno nije onakva kakvu bi građani želeli da vide, ali ni sama međunarodna zajednica.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala