Ko provaljuje u srpske crkve u Dalmaciji?

© Sputnik / Petar VujanićManastir
Manastir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Udruženje Srba iz Hrvatske ukazalo je na učestale provale u pravoslavne crkve Eparhije dalmatinske u poslednje vreme, ističući da se na osnovu činjenice da su počinioci i dalje nepoznati može zaključiti da hrvatska policija ne želi da ih otkrije.

„Ovakvi incidenti pokazuju koliko bi bilo neodgovorno vratiti ikone i druge bogoslužbene predmete koje potražuje Hrvatska, kada nije u stanju da zaštiti objekte Srpske pravoslavne crkve“, navodi se u saopštenju.

Ustaše - Sputnik Srbija
Ustaše podigle glavu, Srbi se plaše progona

Kako se navodi, sve ovo se dešava u godini kada Eparhija dalmatinska obeležava sedam vekova od osnivanja manastira Krupe (1317-2017), najstarije Nemanjićke zadužbine.

„Jesu li i ovi napadi sračunati na to da zaplaše preostale Srbe kako bi i oni napustili ovo područje na kome su njihovi preci vekovima živeli“, dodaje se u saopštenju.

U tekstu se navodi više incidenata u kojima su pravoslavne crkve u Dalmaciji oskrnavljene i njihova imovina oštećena.

„Izbegli i prognani Srbi očekuju da će matična država Srbija, zemlje-članice Evropske unije i Unesko povodom ovih najnovijih napada ne samo uputiti apel, nego i drugim metodama sankcionisati Hrvatsku i tako zaštititi preostale Srbe kao i njihovu kulturnu baštinu“, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala