Ko su krivci za curenje podataka CIA

© AFP 2023 / SAUL LOEBLogo CIA
Logo CIA - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki istražitelji koji se bave Vikiliksovim objavljivanjem poverljivih informacija CIA smatraju da bi iza curenja mogli da budu agenti pod ugovorom koji su ranije radili u agenciji, piše „Volstrit džurnal“ pozivajući se na izvore upoznate sa istragom.

Ranije je Vikiliks, pozivajući se na poverljive dokumente, objavio da američki konzulat u Frankfurtu služi kao „hakerski“ centar CIA za Evropu, Bliski istok i Afriku.

Prema rečima jednog od izvora „Volstrit džurnala“, vlasti su pronašle „digitalni trag“, koji ukazuje na grupu programera koji sarađuju sa CIA. Ova grupa programira sredstva koje rukovodstvo, navodno, koristi za hakovanje pametnih telefona, personalnih kompjutera i televizora sa pristupom internetu. Istražni organi u četvrtak su saslušali grupu podugovarača iz dva preduzeća u Virdžiniji. Zasad niko nije uhapšen.

List navodi da je više od osam hiljada stranica dokumenata koje je objavio Vikiliks, navodno preuzeto sa servera grupe za inženjersko-tehnički razvoj CIA. Izvor dodaje da „samo mali broj podugovarača“ ima pristup serveru.

Sajt Vikiliksa - Sputnik Srbija
Vikiliks razotkriva tajne CIA: Koristili su i „Putina“

Prema pisanju lista, u okviru „hakerskih projekata“ sa CIA radi oko 12 preduzeća, od kojih se većina nalazi u državi Virdžinija. U poslednjih nekoliko meseci bilo je glasina o neslaganju među nekima od njih. Prema izvoru, jedna od grupa radila je iz inostranstva i nadala se da će se zaposliti u CIA u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je agencija kasnije odustala od toga.

Zaposleni na sajtu Vikiliks smatraju da dokumenti pokazuju da je agencija hakerima izdavala diplomatske pasoše i obezbeđivala im pokriće iz Stejt departmenta. Jedan od objavljenih dokumenata je spisak uputstava za „sajber agente“ koji putuju u Frankfurt na Majni. Na pitanje o svrsi boravka konzulat je agentima preporučivao da odgovore da se bave tehničkim konsultacijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala