Vikiliks razotkriva tajne CIA: Koristili su i „Putina“

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSajt Vikiliksa
Sajt Vikiliksa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Agenti CIA su koristili tehnike za špijuniranje koje su nazivali imenom ruskog predsednika Vladimira Putina, objavio je Vikiliks. Prema mišljenju ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, Rusija će morati da uzme u obzir informacije koje dolaze od ove organizacije.
Senator SAD Džon Mekejn u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Mekejn: Vikiliks i Rusija... ima tu nešto

„Što se tiče saopštenja o hekerskom arsenalu CIA, naravno da smo ih videli, čitali… Polazim od toga da, prema saopštenju medija, eksperti smatraju ove informacije istinitim. Izgleda kao da su odgovarajuća lica u američkoj administraciji zabrinuta zbog ovog curenja — smatraju ga curenjem, a ne izmišljotinom — i preduzeće odgovarajuće mere kako se to više ne ponovilo. Međutim, govoreći o činjenicama, primorani smo da uzmemo u obzir sve to što je objavljeno“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji sa šefom nemačke diplomatije Zigmarom Gabrijelom u Moskvi.

U Kremlju smatraju da informacije Vikiliksa o „prisluškivanju“ predsednika Rusije Vladimira Putina zaslužuju pažnju, rekao je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Kako je ranije Vikiliks naveo, u novoj seriji podataka koje je CIA smatrala strogo čuvanom tajnom, američki obaveštajci su koristili „pet lokacija za tajno slušanje“.

Oni su sve te lokacije nazivali „Džepni Putin“ (pocket Putin) i koristili su ih za prisluškivanje računara i telefona, u koje su prethodno ubacivani „zloćudni softveri“.

Lokacije za prisluškivanje su bile postavljene na serveru CIA, a ekipa ljudi koja je operisala njima je zaposlena u Operativnom odeljku za podršku, koji postoji kao posrednik između operativnog osoblja CIA i osoblja za tehničku podršku CIA.

​Sve to je funkcionisalo tako što agenti CIA izdaju zahteve posle čega dolazi do hakerskih napada, preko niza lokacija, uključujući i „Džepnog Putina“.

Vikiliks nije objavio gde su korišćene lokacije za prisluškivanje sa imenom ruskog predsednika, kao ni šta su prikupljale, ali se ističe da je svrha bila „nadgledanje i komunikacija sa zloćudnim softverima koji su napadali računare i drugu opremu“.

Navodno je Operativni odeljak za podršku svoje projekte nazivao „najcrnjim ’trojancima‘ i alatima za prikupljanje podataka“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala