Neandertalci koristili antibiotike!

Pratite nasTelegramOdyssey
Preci modernog čoveka, koji su pre oko 40.000 godina živeli na teritoriji današnje Španije, znali su koje biljke i gljive treba da jedu kako bi ublažili bol i izborili se sa upalama.
Nendertalci - Sputnik Srbija
Neandertalci i ljudi su se ukrstili pre 100.000 godina

Do tog otkrića došli su australijski naučnici koji su uradili genetske analize zubnih naslaga sa četiri neandertalca iz pećina u Belgiji i Španiji. Ti uzorci su stari između 42.000 i 50.000 godina.

„Zubne naslage sadrže mikroorganizme koji su živeli u ustima i patogene iz respiratornog i gastrointestinalnog trakta“, navodi se u časopisu „Nejčer“.

Zubne naslage predstavljaju jedinstveni uvid u način života neandertalaca. Zahvaljujući njima, može se zaključiti šta su jeli i kakvog su zdravlja bili. Uzorci zubnih naslaga ljudskih predaka na teritoriji Belgije pokazali su da je njihova ishrana najvećim dijelom bila bazirana na mesu, dok su neandertalci na teritoriji Španije više jeli biljke.

„Plak nam je otkrio da ga je mučio dentalni apsces, kao i to da je imao crevne parazite, tako da je bio prilično bolestan“, naveo je australijski naučnik Alan Kuper.

Ipak, DNK analiza otkrila je i nešto što nisu očekivali.

„Neandertalac je jeo belu topolu, koja sadrži salicilnu kiselinu, koja je aktivni sastojak aspirina. Veoma zanimljivo je i da smo pronašli tragove antibiotske gljive, odnosno penicilina“, objasnio je Kuper.

Ta otkrića upućuju na to da je neandertalac imao dobro znanje o svom okruženju i lekovitim biljkama i njihovim svojstvima, pa je najlogičnije zaključiti da ih je koristio za lečenje.

 

Izvor: RTS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala