Izetbegović: Duboko sam povređen i uvređen

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERBakir Izetbegović
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Baš me briga za moju buduću političku karijeru, poručio je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović oštro je kritikovao odluku MSP u Hagu o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, istakavši da je ona politička, a ne pravna.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu rekao da je tačno da je takva odluka izazvala određenu krizu među Bošnjacima, te da je takva odluka i za njega veliki udarac.

Željka Cvijanović - Sputnik Srbija
Izetbegović je problem u celom regionu, ne samo u BiH

„Ali bilo bi gore da to nismo učinili“, rekao je Izetbegović.

Duboko je, kazao je, povređen i uvređen ovakvom odlukom tako da ga je „baš briga“ za njegovu političku karijeru ubuduće.

Tako je Izetbegović odgovorio na pitanje novinara da komentariše zahteve pojedinih političkih lidera poput Radončića i Salihovića da treba da razmisli o svojoj političkoj poziciji.

Odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu će, kaže, poštovati u nekom legalističkom smislu, ali je ne može respektovati budući da je ona politička.

Za hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića, koji je o ovom pitanju bio uzdržan, Izetbegović kaže da je preteško reći da je on izdao svoj narod, ali da je svakako trebalo da bude uz njega, bar zbog onog što su doživeli ljudi iz hrvatskog korpusa, a doživeli su istu sudbinu kao Bošnjaci.

Odluku Međunarodnog suda pravde smatra nepravednom, te tvrdi da se Sud nije oslonio na sudske dokumente.

Fatidža Mehmedović predsednica udrženja Majke Srebrenice - Sputnik Srbija
Majke Srebrenice: Sram bilo međunarodnu zajednicu

Sud je, kaže, doneo političku odluku i odigrao političku igru.

„Pravnu odluku nije ni mogao da donese jer je znao da u Predsedništvu BiH o tom pitanju ne može biti jedinstvenog stava. Sud je dobro znao da stav Ivanića i moj stav ne mogu biti isti“, rekao je Izetbegović.

Dodao je da Ivanić, naravno, ima pravo na svoje političke stavove, ali Sud, dodao je, nema pravo na cinične manipulacije.

„Cinizam je bio zahtev Suda da dostavimo ničim propisanu saglasnost Predsedništva BiH da se taj proces može nastaviti“, rekao je Izetbegović.

Oštro kritikujući sud u Hagu, Izetbegović je rekao da je ta međunarodna pravosudna institucija „zalupila vrata“ pred nosom onih koji traže pravdu.

Sud je, tvrdi, pokazao da za male nema pravde.

Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Izetbegović se raduje Vučiću

„Zatvorio je vrata i oči pred onim što je jasno kao dan“, rekao je lider Bošnjaka.

Izetbegović je dodao da je učinjeno sve da se „nepravda i laž nadjačaju“.

„Videćemo šta ćemo dalje“, rekao je Izetbegović odgovarajući na pitanje novinara šta će biti njegovi naredni koraci.

A na pitanje da li će preispitati svoju političku poziciju, što su od njega zatražili lider SBB Fahrudin Radončić i još neki politički lideri, među kojima ima i onih koji misle da treba da podnese ostavku, Izetbegović je rekao da je Radončić poslednja osoba koja može njega da komentariše, i da ga baš briga za političku karijeru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala