Majke Srebrenice: Sram bilo međunarodnu zajednicu

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCIC Fatidža Mehmedović predsednica udrženja "Majke Srebrenice"
Fatidža Mehmedović predsednica udrženja Majke Srebrenice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka MSP u Hagu da odbaci zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid uznemirila je Bošnjake, koji smatraju da je ona doneta zahvaljujući pravnoj blokadi Hrvata i Srba u BiH, ali ima i onih koji postavljaju pitanje da li će bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je inicirao ovaj postupak, sada podneti ostavku.

Hatidža Mehmedović, predsednica udruženja Majke Srebrenice smatra da je ovakva odluka Suda sramota za međunarodnu zajednicu i ceo svet, i poručila je da će se ubuduće moliti da oni dožive, kako je rekla, sve ono što je doživela njena Srebrenica.

„Sram bilo međunarodnu zajednicu i ceo svet. Ja sam ostala bez reči kada sam čula informaciju iz Haga. Šta da vam kažem!? Ogorčena sam. Međunarodna zajednica je od Bosne i Hercegovine napravila bure baruta u kojem su naša deca poginula“, rekla je Mehmedovićeva za portal „Avaz“.

Sudski čekić - Sputnik Srbija
Sud u Hagu odbacio zahtev za reviziju presude protiv Srbije

Selmo Cikotić, savetnik u Kabinetu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, izjavio je za „Avaz“ da je bilo mnogo istorijskih i političkih razloga da se pokrene revizija presude protiv Srbije za genocid. 
Cikotić je rekao da, bez obzira na sve, Bošnjaci ne treba da budu razočarani odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije zahtev za reviziju presude.

„Sud je rekao svoje, BiH kao država treba da poštuje meritornost tih odluka Suda“, rekao je Cikotić.
Nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbio zahtev koji je Bosna i Hercegovina predala po pitanju revizije tužbe protiv Srbije, socijalne mreže su eksplodirale.

Građani Bosne i Hercegovine ogorčeni su ovakvom odlukom, ali još su više ogorčeni bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, za kojeg smatraju da je najodgovorniji za propali pokušaj revizije.

Predsedavaući Predsednišva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Izetbegović: Treba da spustimo tenzije

Ugledni analitičar Srđan Puhalo tako se na Tviteru pita: „Hoće li Bakir Izetbegović podneti bilo kakvu ostavku zbog blamaže oko Softića i revizije tužbe prema Srbiji“.

Građani BiH su ogorčeni i na Međunarodni sud pravde u Hagu, čiju odluku vide kao nepoštovanje žrtava genocida tokom, kako tvrde, agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Predsednik Demokratske fronte Željko Komšić rekao je za „Avaz“ da je Međunarodni sud pravde u Hagu, odbijajući zahtev za reviziju presude, očigledno izabrao oportunističku poziciju.

„Tome je svakako doprinelo i stalno slanje raznih pisama iz BiH. Čini mi se da su u Sudu jedva dočekali tako nešto, jer je to skinulo odgovornost sa Suda da donese odluku. Nažalost, bezbroj puta sam ponovio, a pokazuje se tačnim, prvenstveno je reč o politici, a ne o pravu i pravdi“, rekao je Komšić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala