Krvavi pir lažnih lekara DAEŠ-a u bolnici — desetine mrtvih i ranjenih

© AP Photo / Allauddin KhanEksplozija u Kabulu
Eksplozija u Kabulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Avganistana saopštilo je danas da je u napadu na vojnu bolnicu u Kabulu, za koji je odgovornost preuzeo ogranak DAEŠ-a, ubijeno najmanje 38 ljudi, dok ih je više od 70 ranjeno.

General Davlat Vaziri rekao je da su snage bezbednosti u potpunosti preuzele kontrolu nad bolnicom i da su sukobi okončani, prenosi AP.

Pripadnik specijalnih snaga bezbednosti u Avganistanu - Sputnik Srbija
Avganistan: Kidnapovano 12 nastavnika, sumnja se na DAEŠ

Napad je izveden na bolnicu koja se nalazi u blizini ambasade SAD u Kabulu, u diplomatskoj četvrti pod jakim obezbeđenjem, nakon čega su usledili višečasovni sukobi.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana Sedik Sediki izjavio je za AFP da je posle skoro šest sati vatrenih okršaja „okončana operacija“ bezbednosnih snaga te zemlje u vojnoj bolnici u prestonici Kabulu u koju su danas upali naoružani napadači.

Rojters, pozivajući se na zvaničnike i svedoke, naveo je da je napad počeo eksplozijom u zadnjem delu bolnice „Sardar Muhamed Daud Kan“, koju je izveo bombaš-samoubica, nakon čega je tri do pet napadača naoružanih automatskim oružjem i ručnim bombama ušlo u nju.

Napadači obučeni kao lekari zauzeli su pozicije na gornjim spratovima bolnice i ušli u obračun sa bezbednosnim snagama koje su u međuvremenu blokirale područje oko bolnice.

Avganistanke na ulicama Kabula, prestonice Avganistana - Sputnik Srbija
Avganistan — novo uporište terorista

Vaziri je ranije naveo da je u okršajima ubijen jedan vojnik i trojica ranjena, dok je iz avganistanskog Ministarstva zdravlja objavljeno da su najmanje tri osobe ubijene, a više od 60 ranjenih je odvedeno u bolnice.

Portparol talibana je negirao odgovornost, uz tvrdnju da oni nemaju „nikakve veze“ sa napadom, dok je DAEŠ putem svoje agencije Amak objavio da su njeni borci napali bolnicu.

Rojters je ranije naveo da je napad na bolnicu, koja se nalazi sa druge strane puta u odnosu na snažno utvrđenu američku ambasadu, stigao nakon upozorenja koja su uputili zvaničnici avganistanske vlade, da bi napadi na važne objekte u Kabulu mogli da eskaliraju ove godine pošto su talibani pojačali pobunu protiv vlade.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala