NATO čuo poziv Moskve?

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertSastanak ministara inostranih poslova NATO država
Sastanak ministara inostranih poslova NATO država - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi vojni kontakt na visokom nivou između visokih zvaničnika iz oblasti odbrane Rusije i NATO-a, od kada su bilateralni odnosi duboko zarmrznuti u aprilu 2014. godine, pokazuje da je Severnoatlantski pakt izgleda čuo poziv Moskve, kaže za Sputnjik politički analitičar Dmitrij Danilov.
Načelnik Generalštaba vojske Rusije Valerij Gerasimov - Sputnik Srbija
Prvi razgovor generalštabova Rusije i NATO-a nakon zamrzavanja

„NATO nije rekao da je bilateralna saradnja odmrznuta, ali je pakt učinio korak u pravom smeru. Naglašavam da to nije inicijativa NATO-a. To je nešto na šta su Rusija i ruske diplomate već dugo pozivali. Ovaj korak pokazuje da su moguće pozitivne promene“, smatra stručnjak.

NATO je presekao svoje odnose sa Rusijom nakon što je državni udar u Ukrajini, koji je sponzorisan iz inostranstva, doveo do građanskog rata i demokratskog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Pakt je okrivio Moskvu za ono što se desilo u susednoj zemlji. Ruski zvaničnici su u više navrata odbacivali ove tvrdnje kao neosnovane i činili sve napore da reše ukrajinsku krizu.

General Peter Pavel, predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, pozvao je 3. marta generala Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba ruskih oružanih snaga. Razgovor se ticao mahom bezbednosnih pitanja, potencijalne obnove vojne saradnje, mera za sprečavanje incidenata, kao i učešća predstavnika NATO-a u međunarodnim aktivnostima koje organizuje Ministarstvo odbrane Rusije. Ovo je bio prvi vojni kontakt na visokom nivou između vojnih zvaničnika Rusije i NATO-a od aprila 2014. godine.

Adrijan Bredšou - Sputnik Srbija
Komandant NATO-a preti: Vojni odgovor na „rusko mešanje“

Danilov, direktor Centra za pitanja bezbednosti u ruskoj Akademiji nauka, upozorio je da se nedavni razgovor Gerasimova i Pavela ne posmatra kao „superotopljavanje“ odnosa Rusije i NATO-a. Međutim, ovaj korak ukazuje na činjenicu da obe strane treba da otvore dodatne kanale saradnje o pitanjima od zajedničkog interesa, počevši od mera za smanjenje rizika.

„Takva pitanja mogla bi biti razmatrana na političkom nivou samo sa vojnim zvaničnicima, a oni nisu mogli da učestvuju (u ovim diskusijama). Čini se da je ovaj kanal sada odblokiran. U pitanju je sada samo iskazivanje namere, ali to je takođe važno. Sledeći samit G7 održaće se u maju, a na njemu će učestvovati nova američka administracija. Još nije jasno kako će se stvari odvijati“, dodaje analitičar. „Jedna stvar je jasna: čak i zajedničke inicijative u vezi sa snižavanjem rizika zahtevaju praktičnu saradnju Rusije i NATO-a. Ako je to tako, onda bi bilateralna saradnja trebalo da bude odmrznuta“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala