Srbija poslala dodatne dokaze za Haradinaja

© AFP 2023 / SEBASTIEN BOZONRamuš Haradinaj u sudnici u Kolmaru
Ramuš Haradinaj u sudnici u Kolmaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo pravde Srbije je pre nekoliko dana uputilo francuskom sudu u Kolmaru dodatne dokaze protiv Ramuša Haradinaja na više od 100 strana, kao i hašku presudu, kako bi se pokazalo da se Haradinaj u Srbiji ne tereti za ista dela za koja je ranije oslobođen u Haškom tribunalu.
Ramuš Haradinaj u sudu u francuskom gradu Kolmaru, gde čeka odluku o izručenju - Sputnik Srbija
Odložena odluka o izručenju Haradinaja

Ministarska pravde Nela Kuburović je precizirala da se u dodatnoj dokumentaciji nalaze iskazi svedoka i izveštaji Ministarstva unutrašnjih poslova, vojne pošte i zapisnici sa uviđaja.

„To smo poslali kako bismo pokazali da nisu tačni navodi koji se ističu u medijima u poslednjih mesec dana da se Haradinaj pred pravosudnim organima Srbije tereti za ista krivična dela za koja je oslobođen u Haškom tribunalu“, rekla je Kuburovićeva.

Prema njenim rečima, Srbija je u više navrata istakla da Tužilaštvo za ratne zločine vodi postupak za dela koja su se desila tokom juna 1999. godine, dok se haška presuda odnosi na događaje koji su se dešavali tokom 1998. godine.

„Uz dokumentaciju koju smo dostavili francuskim organima, prosleđena je i presuda Haškog tribunala upravo kako bi mogli da se uporede dokazi“, napomenula je Kuburovićeva.

Vljora Čitaku, ambasadorka tzv. Kosova u SAD - Sputnik Srbija
Sud će sloboditi Haradinaja, sa Beogradom bez priče o vojsci

Imajući u vidu današnje ročište na kojem je sud odluku o izručenju Haradinaja ponovo odložio za 6. april, ministarka očekuje da će francuski organi da traže dodatnu dokumentaciju.

Ona je istakla da će Ministarstvo pravde svakako odgovoriti svim zahtevima i dostaviti sve što je neophodno da bi francuski sud mogao da odluči u skladu s molbom Srbije.

„Moram da istaknem da ono što je Srbija do sada dostavila u potpunosti ispunjava sve zahteve koje propisuje Evropska konvencija o ekstradiciji da bi se odlučilo o molbi za izručenje“, napomenula je ona.

Nakon hapšenja Haradinaja, Srbija je prosledila Francuskoj zahtev za izručenje s pratećom dokumentacijom i dokazima o istrazi koja se protiv njega vodi u Beogradu, zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala