Sud će sloboditi Haradinaja, sa Beogradom bez priče o vojsci

© AFP 2023 / GEORGES GOBET Vljora Čitaku, ambasadorka tzv. Kosova u SAD
Vljora Čitaku, ambasadorka tzv. Kosova u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku rekla je danas u Njujorku da se u Prištini očekuje da će francuski sud osloboditi Ramuša Haradnaja, utvrdivši da njegovo hapšenje po Interpolovoj poternici, na zahtev Srbije, predstavlja progon a ne pravdu.

„Ne sumnjamo da će taj kafkijanski proces biti okončan uskoro i da će se Haradinaj vratiti na Kosovo“, rekla je ona na sednici SB UN o Kosovu.

Ono što je uznemiravajuće je to što se Srbija, kako kaže, ne suočava sa prošlošću i sa stvarnim zločinima počinjenim 1999. godine, već bira put negacije, a one koji su činili zločine postavlja na visoke funkcije, kao što je slučaj sa generalom Dikovićem.

Predsednik Srbije Tomilsav Nikolić za govornicom u UN - Sputnik Srbija
Nikolić u UN: Nikad nećemo priznati Kosovo, šta god nam nudili zauzvrat

Kako tvrdi Vljora Čitaku, OVK nije teroristička organizacija, već „najuspešniji oslobodilački pokret u skorijoj istoriji“.

Ona tvrdi i da se Kosovo na dnevnoj bazi suočava sa provokacijama Srbije s ciljem destabilizacije i u tom kontekstu ona je pomenula voz koji je iz Beograda krenuo ka Kosovu, a koji je ona opisala kao voz „napunjen mržnjom“ i na kojem je ispisan slogan „Kosovo je Srbija“.

„Da li iko ima ideju šta je Srbija mislila i da li biste vi dozvolili da se isto desilo u vašoj zemlji“, upitala je ona dodavši da ne treba hvaliti Srbiju zbog toga što je zaustavila voz jer se igrala i piromana i vatrogasca.

„Slična stvar je i sa zidom u Mitrovici, koji su potom uklonili oni koji su ga postavili. Te igre moraju da se obustave“, rekla je Vljora Čitaku, dodavši da kosovski Srbi treba da budu gospodari svog života.

Kako tvrdi Vljora Čitaku, biće primenjeni svi postignuti sporazumi, biće uspostavljena ZSO ali, kako kaže, isključivo u skladu sa kosovskim ustavom i bez ikakvih izvršnih i legislativnih ovlašćenja.

Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova - Sputnik Srbija
Haradinaj traži poternice za Vučićem i Dačićem

„Srbija nas neće držati kao taoca svoje problematične prošlosti“, kaže Vljora.

Ona je takođe rekla da Priština neće ni sa Srbijom ni sa bilo kim drugim diskutovati o formiranju oružanih snaga, jer je to legitimna i suverena odluka Kosova.

Navodeći da je „srpski predsednik (Nikolić) u januaru pozvao na rat“, Vljora Čitaku kaže da je očigledno da rata neće biti.

„Mi na Kosovu znamo ko smo i sta želimo — mir, dijalog, pomirenje ali nikad potčinjenost“, tvrdi ona.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala