Albanci zbog neformiranja ZSO gube stotine miliona evra

© AP Photo / Visar KryeziuProtesti u Prištini protiv hapšenja Ramuša Haridinaja u Francuskoj.
Protesti u Prištini protiv hapšenja Ramuša Haridinaja u Francuskoj. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je prestao da veruje u spremnost Prištine da radi na primeni sporazuma iz Brisela, ali i dodao da je uveren da će Zajednica srpskih opština ipak biti formirana.
Srbi sa Kosova - Sputnik Srbija
Prođe i Sretenje, a ZSO ni na vidiku

„Smatram da je neophodno da neodložno počne rad na izradi Statuta za formiranje ZSO. Beograd je spreman da momentalno pristupi u Briselu zajedničkom radu na izradi Statuta. Isto tako, ne prihvatamo bilo kakvo svojatanje i jednostrano delovanje u tom smislu, jer ZSO ne treba da formiraju ni Priština ni Isa Mustafa, već Srbi sa KiM uz pomoć i podršku Beograda i Prištine“, izjavio je Đurić nedeljniku „Jedinstvo“.

Srbija se, s druge strane, kako je istakao, ponaša kao pravna država koja poštuje postignute sporazume i dogovore, kao i međunarodno i unutrašnje pravo, i na tom kursu ostaje.

„Nikada nećemo odustati od borbe za naše interese i dočekaćemo formiranje ZSO, zato što sam uveren u to da njeno osnivanje nema alternativu i da je to jedini način da se dođe do normalnih političkih odnosa između Srba i Albanaca na KiM. Što pre politički predstavnici Albanaca na KiM to shvate, to bolje i po kosovsko-metohijske Albance, jer oni zbog odsustva formiranja ZSO trpe štetu koja se meri stotinama miliona evra“, rekao je Đurić.

Dečak sa srpskom zastavom na Gazimestanu, KiM - Sputnik Srbija
Prištinsko „folklorno društvo“ ili jaka zajednica Srba

Đurić je istakao da je sama Priština kreirala atmosferu u kojoj je ZSO predstavljena kao nešto što je nepoželjno, iako bi ZSO zapravo rešila mnoge probleme u albansko-srpskim odnosima.

„Cela politička klasa, i vlast i opozicija, nije uspela da ponudi albanskom narodu ništa osim sukoba sa Srbijom i sa srpskim narodom na KiM. To je jedna žalosna i bankrotirana politika, i to mora da bude promenjeno što pre“, rekao je Đurić.

Kako je objasnio, albanski politički lideri na KiM su stalnim izazivanjem antisrpskog raspoloženja prikrivali činjenicu da za 16 godina nisu uradili ništa na izgradnji ekonomije, iako je međunarodna zajednica od 1999. na KiM uložila oko 60 milijardi evra.

„Čovek bi očekivao kada ode na KiM da to izgleda lepše nego Švajcarska. Kada idete kroz albanske sredine, vidite da tamo nema nikakve privrede. Ima samo auto-perionica, benzinskih pumpi, poneka zanatska radnja. Neko je tu krao, te pare arčio, a nije ih utrošio za ono što je bilo predviđeno. Zato su danas Albanci na KiM siromašni, gladni i nezadovoljni, i u desetinama hiljada odlaze sa KiM svake godine“, rekao je Đurić.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala