Mreža za restituciju: Nepopisana državna imovina leglo korupcije

© Foto : Medija centra, BeogradKoordinator Mreže za restituciju Mile Antić
Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mreža za restituciju u Srbiji uputila je danas Direkciji za imovinu zahtev za dostavljanje podataka o popisanoj javnoj imovini, povodom roka za objavljivanje podataka o popisu javne svojine koji ističe sutra, 28. februara.

U saopštenju Mreže za restituciju navodi se pored ostalog da je pre više od 20 godina formirana Republička Direkcija za imovinu sa osnovnim zadatkom, da evidentira i popiše državnu i danas javnu svojinu.

Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić - Sputnik Srbija
Mreža za restituciju: Krađa privatnog zemljišta

Kako to nije učinjeno do danas, nepopisana državna svojina u Republici Srbije je i dalje, kako navodi Mreža, jedan od najvećih izvora velikog prelivanja javnog novca u privatne džepove nekolicine privilegovanih lica.

Mreža napominje da je po njenom prošlogodišnjem zahtevu od Direkcije dobila stare podatke sa kraja 2015. godine, i obaveštenje da će se steći uslovi za objavu novih, tek nakon 28. februara 2017. godine.

„Sa velikom pažnjom očekujemo da javnosti i Mreži budu prezentovani podaci o popisanim površinama zemljišta, posebno poljoprivrednog i građevinskog“, saopštava Mreža, koja navodi da Republički geotetski zavod (RGZ) te podatke „nezakonito krije“.

Nepopisana državna imovina je jedan od najvećih generatora korupcije na svim nivoima vlasti, a korisnici koji su dužni da dostave podatke šta od državne imovine koriste, to i dalje jednostavno izbegavaju i to bez ikakvih sankcija, smatra Mreža za restituciju.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala