Mreža za restituciju: Krađa privatnog zemljišta

© Foto : Medija centra, BeogradKoordinator Mreže za restituciju Mile Antić
Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mreža za restituciju osudila je danas izgradnju objekta u Rajićevoj ulici, zaklonjenu šatorom, na zemljištu koje je u postupku restitucije, smatrajući da je reč o zloupotrebi Zakona o ozakonjenju.

Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić rekao je na konferenciji za novinare da se to radi u centralnoj gradskoj zoni, koja je proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja za Srbiju.

Silosi - Sputnik Srbija
Građevinsko zemljište - konverzija tajkunizacije?

„Ta izgradnja je sa neskrivenim ciljem da se zloupotrebom Zakona o ozakonjenju, (koji smo kritikovali od samog početka), prigrabi profit i uzurpira i faktički ukrade zemljište koje je delimično već privatno, jer je deo vraćen porodici Belić, da se uzurpira državna svojina i pokuša da se predupredi vraćanje preostalog zemljišta porodici Veljković i drugim naslednicima koji taj plac potražuju“, rekao je Antić.

On ističe činjenicu da je na tom prostoru „nikao“ objekat od čvrstog materijala, sagrađen pre nekoliko dana, dok je iznad njega napravljen šator, te zahteva reakciju nadležnih državnih organa.

Kako kaže, gradnja u Rajićevoj je simbol onoga što je trebalo da spreči Zakon o ozakonjenju, jer se zida bez prava na zemljište, bez građevinskih dozvola, sa neskrivenim ciljem da se zloupotrebom Zakona o ozakonjenju dobije još i nagrada, time što „graditelji“ postaju vlasnici i što se bogate.

U vezi sa gradnjom u Rajićevoj, Antić je rekao da ne može a da se ne osvrne na „vrhunsko licemerje“ onih koji danas galame protiv „Beograda na vodi“, aludirajiući na predstavnike raznih ogranaka DS.

„Njima nije smetalo da u toj istoj Rajićevoj, bez obzira što je Ustavni sud utvrdio da je bila krađa dve ulice, dela Ulice cara Uroša i Rajićeve, to zemljište poklone, a sada se tobože bune zbog toga što neko pravi katastrofalne zakone o ozakonjenju, ili zakone u vezi sa ’Beogradom na vodi‘“, rekao je Antić.

Predsednik Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine „Beograd“ i naslednik sporne parcele Bogdan Veljković rekao je da 26 godina traje istorijat „bezakonja u Rajićevoj“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala