Stručnjaci potvrdili autentičnost Stoltenbergovog glasa na snimku prankera

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na 53. Minhenskoj konferenciji o bezbednosti
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na 53. Minhenskoj konferenciji o bezbednosti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki stručnjaci potvrdili su autentičnost glasa generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga na snimku razgovora sa prankerma, preneo je ruski portal „Lajf“, pozivajući se na izveštaj obaveštajne agencije „VIP protektiv servisiz“.
Petro Porošenko na Samitu NATO-a u Varšavi. - Sputnik Srbija
Šaljivdžija Vovan nasamario Porošenka

Portal je zatražio sprovođenje ekspertize nakon što je rukovodstvo NATO-a optužilo informativni portal za dezinformaciju zbog objavljivanja snimka na kojem je generalni sekretar Alijanse. Za analizu je u agenciju poslat uzorak Stoltenbergovog glasa i audio-fajl sa podvalom.

Zaposleni u agenciji „VIP Protektiv“ Ali Ben Dejvid preusmerio je dobijeni materijal Dženifer E. Oven, koleginici iz kompanije „Oven forenzik servisiz“ koja je specijalizovana za ispitivanje audio-zapisa.

„Moje mišljenje na osnovu mog obrazovanja, prakse i više od dvadeset godina iskustva, jeste da su poznati i nepoznati govornik jedna te ista osoba“, navodi se u izveštaju Ovenove.

Američki senator Džon Mekejn - Sputnik Srbija
Kako su ruske šaljivdžije namagarčile američke senatore

Ranije je ruski portal „Lajf“ objavio snimak na kojem prankeri Vovan i Leksus, predstavljajući se kao predsednik Ukrajine Petro Porošenko, razgovaraju sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku izjavila je da je organizacija dobila lažni imejl navodno od Porošenka, ali da se nije desio nikakav telefonski razgovor između Stoltenberga i osobe koja je tvrdila da je ukrajinski predsednik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala