Radijumska groznica: Radioaktvno energetsko piće koje je pokosilo Amerikance

© Jutjub/Ben SuslavichRadioaktivno energetsko piće, SAD
Radioaktivno energetsko piće, SAD - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
SAD su 1920-ih imale radioaktivno energetsko piće. Od napitka koji se deset godina prodavao kao sredstvo protiv bolova, impotencije, svega i svačega, umrle su desetine hiljada ljudi.

Oduševljeni poklonici postapokaliptične video-igre „Folaut“ verovatno znaju za fiktivni bezalkoholni napitak „Nuka kola“, radioaktivno osveženje koje svetli u mraku.

Malo kome je, međutim, poznato da je reč o šali na račun američke fascinacije radioaktivnim elementom radijumom početkom 20. veka, dok se još nije znalo za pogubno dejstvo radioaktivnosti.

Elektronski otpad - Sputnik Srbija
Za šaku dolara: Kako je Treći svet postao smetlište Zapada

Radijum je otkrila Marija Kiri 1898. godine, sa svojim suprugom Pjerom. Element je privlačio pažnju svojom fluorescentnošću, i u doba sveopšteg nadrilekarstva pripisivalo mu se mnoštvo lekovitih svojstava.

Početak 20. veka u SAD se munjevitom brzinom pretvorio u „radijumsku groznicu“, a jedan od najbizarnijih proizvoda iz tog vremena bio je energetski napitak „Raditor“.

Proizvodila ga je kompanija „Bejli radijum laboratoris“ iz Istočnog Oranža u Nju Džerziju. Neslavni tvorac tog „pića“ bio je Bejli, koji se predstavljao kao doktor medicine, što nije bilo istina.

„Raditor“ se proizvodio tako što je u običnu vodu ubacivana enormna količina radijuma. To je trajalo od 1918. do 1928. godine, iako su naučnici naslutili da nešto nije u redu s radijumom već 1912.

„Raditor“ se reklamirao kao savršeno bezopasno, a moćno sredstvo protiv bolova, energetsko piće, pojačivač rada endokrinog sistema, lek protiv impotencije i tako dalje.

Drinking in Space: Space Cup Science Setup and Ops - Sputnik Srbija
Nov pronalazak. Pehar za piće u svemiru. Živeli!

U vodi je otapao toliko soli radioaktivnog elementa koliko mu je bilo potrebno za postizanje radijacije od jednog mikrokirijuma. „Lek za žive mrtvace“, „Trajno sunce“, bili su natpisi koji su mogli da se vide na reklamama za „Raditor“.

Srećom, napitak je bio vrlo skup, pa je malo ko mogao da ga priušti, tako da je i broj žrtava na kraju bio relativno nizak.

Najpoznatija žrtva „Raditora“ bio je Eben Bajers, sin bogatog industrijskog magnata, čuveni sportista, koji je za kratko vreme popio 1.400 boca tog pića. Pre nego što je umro u martu 1932, u njegovom organizmu, tačnije u kostima, nakupilo se toliko radioaktivnosti da mu je propala vilica, počele su da nastaju rupe u lobanji, a rak se pojavljivao u raznim oblicima na raznim delovima njegovog tela. Kad su ga sahranili, njegovo telo su zatvorili u kovčeg od olova, jer je naučnicima u to vreme već bilo jasno da bi radioaktivna materija u suprotnom iscurela u okolno tlo.

Vlasti su tada zabranile sve radioaktivne proizvode za široku potrošnju. Ipak, šteta je već bila učinjena, pa je, prema nekim procenama, zbog nadrilekarstva od radijacije samo u SAD umrlo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Magazin „Volstrit“ objavio je povodom Bajersove smrti članak s naslovom „Radijumska voda je imala odlično dejstvo, sve dok mu nije otpala vilica“.

Izvor: Ekspres

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala