Čović: Revizija je neverovatna politička greška

© AFP 2023 / ADEM ALTAN Dragan Čović
Dragan Čović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je predajom zahteva za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu napravljena neverovatna politička greška, te da je to urađeno jednostrano u ime samo jednog naroda, a ne u ime BiH.

„Na sednici Predsedništva BiH rekao sam da pravimo jednu neverovatnu političku grešku. Ja mislim da to nije trebalo da se uradi na ovaj način. Ako su želeli da podnesu reviziju, to je trebalo uraditi na jedan sistemski način. Ovako je ispalo da je to uradila jedna osoba, jedna stranka ili jedan narod, što je vrlo loše. Ko može da kaže da drugi ili treći narod neće nešto slično da uradi i obrazloži to sličnim argumentima“, rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Zahtev za reviziju presude neodgovoran potez

Navodeći da nije hteo preterano da se meša tu priču, Čović je naglasio da „ne može da se ode u ime BiH i razgovara i zauzme stav jednog naroda“.

„Bez obzira na to šta jedan narod misli o stradanjima u rata, o tome će sud donositi stavove, i njih moramo bezrezervno da podržavamo, a da u hodu menjamo šta ako možemo. Isto to mislim i o Haškom tribunalu koji faktički ne postoji. To je mesto oko kog ne bi trebalo da bude sumnje“, naveo je Čović.

On je naglasio da juče na sednici Predsedništva BiH nije želeo da stane ni na jednu stranu i da uradi ono što je urađeno 4. oktobra 2002. kada je Predsedništvo samo dva dana pred izbore donelo odluku o imenovanju Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije.

„Tada su dopunom dnevnog reda pokojni Jozo Križanović i Beriz Belikić preglasali srpskog člana Predsedništva“, podsetio je Čović.

On smatra da se formalno-pravno neće ništa desiti prema instituciji gde je revizija predata, jer će institucije unutar BiH imati komunikaciju sa sudom.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik o reviziji tužbe: Bosna je prestala da postoji

Što se tiče političke situacije koja je prouzrokovana pokretanjem revizije, Čović je ocenio da je kriza krajnje ozbiljna i da je „neko stalno neguje“.

„I dosad smo imali krize, ali nismo imali ovakve slike i retoriku. Vieli ste prvi put i stav PIK-a. Menja se odnos prema problemu i inicijatorima određene aktivnosti. Mi moramo hitno da izađemo iz ove situacije iako to neće biti lako“, ocenio je Čović.

On je dodao da je Predsedništvo BiH za medije „puklo“, ali da je „to mnogo drugačije i mnogo romantičnije u stvarnosti od onoga što se predstavlja medijima“, i da je zato veoma optimističan.

Čović je reko da će tokom iduće nedelje početi da funkcioniše i Savet ministara, kao i da bi problema moglo da bude u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer tamo ne postoji klasična parlamentarna većina.

Na pitanje veruje li da će Savez za promene napustiti vlast na nivou BiH, Čović kaže da njemu ostaje da im veruje ili ne veruje. „Neće se niko lako odreći pozicije koju je teško izborio“, kaže Čović.

On je rekao da će razgovarati sa predsednicima stranaka i najavio da će tokom sledeće nedelje biti organizovani sastanci stranačkih delegacija kako bi došlo do stabilizacije situacije.

Čović je podsetio i da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u sredu u BiH i da će on insistirati da evropski put BiH ne sme da se zaustavi i da BiH treba da dobije kandidatski status ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala