Dodik o reviziji tužbe: Bosna je prestala da postoji

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najavom Bakira Izetbegovića da će podneti zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije postalo je jasno da je BiH prestala da postoji, jer ju je Izetbegović predstavio isključivo kao zemlju jednog naroda, što ona nikako nije.

„Skup koji je u Sarajevu organizovao Bakir Izetbegović bio je antisrpski, a svi koji su mu prisustvovali — predstavnici vlasti i opozicije, nevladinog sektora, ali i reis ul ulema Kavazović, osmišljavaju na koji način Srbe etiketirati u najgorem smislu“, kaže Dodik.

„Formalno pravno gledano, to ništa ne znači. To je samo ispunjavanje određene sujete i frustracija samog Bakira Izetbegovića i Bošnjaka. On to ne može da uradi u ime BiH, ali to ipak čini i lažno se predstavlja pred međunarodnom zajednicom“, kaže predsednik Srpske, ocenjujući da je to bio „skup za sukobe u BiH I kršenje Ustava“.

Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
BiH pokreće reviziju presude protiv Srbije

Dodik ističe da je Izetbegović, lažno se predstavljajući u ime BiH, prekršio ustav i same temelje zemlje.

„Ja nisam baš neki zagovornik BiH, ali Bakiru su puna usta toga. Sada se vidi kad izgubi živce da su spremni da ignorišu dva konstitutivna naroda i da oni pokušaju da učine nešto samo za sebe. Za nas je neprihvatljivo, cinično i bezobrazno na ovaj način ignorisati institucije i pokušati da nametneš svoju volju navodno u ime BiH“, poručio je Dodik.

Sarajevo - Sputnik Srbija
Ruska ambasada: Revizija tužbe može imati ozbiljne posledice po BiH

Prema njegovim rečima, Srbija je nešto što je za Srbe u BiH sveto i zato ne mogu da prihvate bilo kakav, a naročito ovakav odnos prema njoj, ali je revizija presude tužbe uperena i protiv Srba u BiH.

Dodik podseća da Srbi u BiH imaju iskustva i sa ranijim, lažnim tužbama, jer ni prethodna tužba nije bila legitimna niti je odražavala stav BiH, napominjući da je ovoga puta svima jasno da je tako.

„Pozivam sve u Republici Srpskoj da se okupimo oko RS, konstituišemo i artikulišemo naše stavove i da te stavove uporno branimo. Danas nam je jasno da je BiH prestala da postoji, a na ovaj način pečat njenog nepostojanja udario je Bakir Izetbegović jer je na međunarodnoj sceni referirao BiH isključivo kao zemlju jednog naroda, što ona nikako nije ni po Ustavu, ni po Dejtonskom sporazumu. Koliko će se ta Bosna mrcvariti da bi to konačno svima bilo jasno — videćemo“, rekao je Dodik.

On je najavio da će biti organizovana posebna sednica Narodne skupštine RS o ovom pitanju, ističući da veruje u jedinstvo svih političkih partija i svih predstavnika Srba u zajedničkim institucijama, kao i da će artikulacija poltičkog odnosa Srba prema ovom i drugim otvorenim pitanjima u BiH doprineti jačem koncipiranju srpske politike u BiH.

Mladen Ivanić - Sputnik Srbija
Ivanić: Bakirova revizija pada u Hagu

Prema rečima Dodika, današnji skup u Sarajevu pokazao je da su Bošnjaci objedinjeni i da je lažna predstava o tome da kod njih postoje političke podele, te da se oni maksimalno objedine uvek kada treba nešto učiniti protiv Srba i srpskog naroda, što pokazuje odnos mržnje prema srpskom narodu.

„Naša politika ne može biti mržnja, mi ne mrzimo, ali ćemo morati da daleko više i bez ikakvih skrupula branimo naše nacionalne interese“, poručio je predsednik Srpske.

Dodik: Predsedništvo BiH treba da stavi tačku na tužbu

Na pitanje hoće li podneti krivičnu prijavu protiv Izetbegovića, Dodik je rekao da to treba učiniti protiv svih koji se budu predstavljali lažno, a sigurno je to Bakir Izebegović jer se antiustavno ponaša, ali i protiv onih koji se pojave pred Međunarodnim sudom.

„Ko god se pojavi, on je već zaradio krivičnu prijavu. Ali mi nemamo poverenja u sudove BiH, oni samo sude protiv Srba, tako da ćemo možda nešto podneti čisto radi neke vrste karikaturalnosti samog pravosuđa. Niko od nas ne očekuje da će bilo kom Bošnjaku biti presuđeno, tamo je to rezervisano isključivo za Srbe“, primetio je Dodik.

On je naglasio da očekuje i da će Međunarodni sud pravde odbaciti Izetbegovićev zahtev.

„Ja sam potpuno ubeđen da hoće jer nema drugog načina. Ne može ni da prihvati tu reviziju za odlučivanje. Zahtev će doći u nekom obliku komunikacije, recimo poštom, ali da čim neko vidi o čemu se radi, to ne može da bude deo procedure Međunarodnog suda. Jasno je da će biti odbačeno. Ja ne očekujem ništa drugo jer znam da je to jedino to moguće“, ocenio je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala