Gradonačelniku Rige zabranili da piše na ruskom

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINSLider proruske letonske partije Centar harmonije i gradonačelnik Rige Nil Ušakov govori nakon glasanja u Rigi
Lider proruske letonske partije Centar harmonije i gradonačelnik Rige Nil Ušakov govori nakon glasanja u Rigi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sud u Rigi nije dozvolio gradonačelniku Nilu Ušakovu da na društvenim mrežama piše na stranim jezicima — ruskom i engleskom, javila je televizija LNT.
NATO vojska na paradi u Estoniji - Sputnik Srbija
Estonska rusofobija podržana američkim tenkovima

Sud je takođe potvrdio odluku direktora Centra državnog jezika da Ušakova kazni sa 140 evra za komunikaciju sa građanima na društvenim mrežama na ruskom i engleskom jeziku.

U odluci suda navodi se da lokalna samouprava tokom konsultacija sa stanovništvom čak i na društvenim mrežama mora da upotrebljava državni jezik.

Centar je Ušakova kaznio još u julu 2016. godine, ali je gradonačelnik tada odbio da je plati, obratio se sudu, a na svojoj stranici na društvenoj mreži postavio karikaturu: sliku sa ljudskim lobanjama i potpisima „Letonac“, „Rus“, „Musliman“ itd. Samo je jedna lobanja izgledala kao lobanja neandertalca, a ispod njega stajao je potpis „Centar državnog jezika“.

Ranije su odborniku Gradske skupštine Daugavpilsa oduzeta ovlašćenja zbog nepoznavanja letonskog jezika.

U septembru je Ušakov u intervjuu za RT izjavio da će nastaviti da se bori za pravo da govori na ruskom jeziku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala