SAD počele da deportuju Kubance

© AP Photo / LM Otero, FILEImigraciona služba SAD
Imigraciona služba SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dve Kubanke označene kao „neprihvatljive“ za ulazak u SAD bile su prinuđene da napuste zemlju u petak prvim „letom za preseljenje“ od stupanja na snagu nedavne promene imigracione politike.
Bela kuća u svitanje - Sputnik Srbija
Vašington preispituje politiku prema Kubi

„Jutros je Služba za imigraciju i carinu SAD premestila dvoje kubanskih državljana u Havanu“, saopštila je ova Služba. Let je prvo ispoljavanje odluke kojom je 12. januara predsednik Barak Obama odlučio da okonča politiku o imigrantima sa Kube koja je dogovorena između Kube i SAD tokom Klintonove administracije.

Ženama koje su već imale povratne karte, obustavile su svoj zahtev za azil i rekle imigracionim vlastima da će se vratiti dobrovoljno, javio je „Majami herald“. Ipak, žene su deportovane, što „šalje negativnu poruku“, rekao je jedan od advokata deportovanih.

Imigraciona služba privela je od 12. januara 172 Kubanaca, piše „Nuevo herald“. Ostaje nejasno koliko će Kubanaca biti deportovano i koliko dugo će se zadržati u pritvoru. U petak je američka obalska straža takođe poslala kući 11 Kubanaca koje je presrela na moru.

Bivši američki predsednik Barak Obama ukinuo je politiku „mokre noge, suve noge", koja je više od dve decenije omogućavala Kubancima koji stupe na američko tlo da automatski steknu legalan boravak u SAD.

   

Predsednik SAD Barak Obama tokom zvanične posete Kubi - Sputnik Srbija
Obama presudio — sve kubanske noge postaju „mokre“

U odluci od 12. januara Obama je naveo da ona „stupa na snagu odmah, kubanski državljani koji pokušaju da uđu u SAD ilegalno i ne ispunjavaju uslove za humanitarnu pomoć biće predmet deportovanja, u skladu sa zakonima i prioritetima za sprovođenje“.

„Ovim korakom ćemo kubanske migrante tretirati na isti način na koji postupamo sa migrantima iz drugih zemalja“, rekao je Obama.

Od kada je predsednik Obama najavio 2014. da će SAD nastaviti unapređenje bilateralnih odnosa sa Kubom, migracija sa ove ostrvske zemlje je porasla. Ulazak Kubanaca je tokom 2015. godine povećan za 78 odsto u odnosu 2014, prema podacima Službe za carinu i pograničnu bezbednost. Oko 56.000 Kubanaca došlo je u SAD preko graničnih prelaza 2016, što predstavlja još jedan skok od 31 odsto više nego 2015.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala