Šta smeta Trampu da se složi sa Rusijom

© REUTERS / Kevin LamarquePredsednik SAD Donald Tramp tokom konferencije za medije u Beloj kući
Predsednik SAD Donald Tramp tokom konferencije za medije u Beloj kući - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp u četvrtak je na konferenciji za novinare ponovo kritikovao medije zbog „lažnih vesti“, rekavši da „lažni izveštaji komplikuju mogućnost da se napravi dogovor sa Rusijom“.
Mediji - Sputnik Srbija
Zapad „objavio“ rat lažnim vestima

Tramp smatra da se „lažne vesti“ sve vreme prikazuju na televiziji. Konkretno, Tramp je nazvao „besmislicom“, „lažju“, „prevarom“ i „mahinacijom“ vest o navodnim vezama njegovog izbornog štaba sa Rusijom. Tramp je rekao da autore curenja telefonskih razgovora njegovih pomoćnika, ili razgovora predsednika sa stranim liderima „treba da bude sramota“ zajedno sa novinarima.

On je istakao da bi želeo da se „slaže sa Rusijom“, iako smatra da to „politički nije baš dobro“. Osim toga, on ne zna da li će dve države moći da se dogovore. Istovremeno je optužio Hilari Klinton da je ona počela da „resetuje“ odnose sa Rusijom i „dala 20 odsto uranijuma iz zemlje“. Samo „resetovanje“ Tramp naziva „glupim plastičnim tasterom“.

„Nisam uradio ništa za Rusiju. Ako budemo uspeli da se složimo to je pozitivna stvar. Imamo veoma talentovanu osobu, američkog državnog sekretara Reksa Tilersona koji će se sastajati sa njima“, dodao je Tramp.

Američki lider takođe je istakao da bi mu bilo lakše da zauzme oštriji kurs prema Moskvi.

Izabrani predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Nemam ništa sa Rusijom, mediji se šale

„Što sam čvršći prema Rusiji to bolje. Ali znate šta? Želim da uradim pravu stvar za Amerikance. I da budem iskren, na drugom mestu želim da uradim pravu stvar za ceo svet“, rekao je američki predsednik.

Tramp je takođe naglasio da su Rusija i SAD dve moćne nuklearne sile i da „nuklearni holokaust“ ne može ni sa ničim da se uporedi.

„Ukoliko budemo imali dobre odnose, verujte mi, to će biti dobro, a ne loše“, dodao je Tramp.

Osim toga, američki predsednik komentarisao je informacije koje su se pojavile u medijima o ruskom vojnom brodu koji je navodno primećen u blizini američke obale.

Ministr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov i gossekretarь SŠA Reks Tillerson o vremя peregovorov v ramkah vstreči glav MID G20 v Bonne - Sputnik Srbija
Produktivan sastanak Lavrova i Tilersona

U četvrtak je televizija „Foks njuz“, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, javila da je izviđački brod ruske mornarice „Viktor Leonov“ u sredu uveče viđen u blizini lučkog grada Norfolka, u državi Virdžiniji. Prema rečima zvaničnika, brod se pojavio u međunarodnim vodama oko 65 nautičkih milja severoistočno od Norfolka. Televizija je navela da se teritorijalna granica SAD nalazi na 12 milja (oko 22 kilometara) od obale.

„Najbolja stvar koju bih mogao da uradim je da pucam u taj brod, koji je na 30 milja od obale. Svi u našoj zemlji bi rekli: ’O, to je tako dobro!‘, ali to nije dobro. Želeo bih da se slažem sa Rusijom“, istakao je Tramp.

Tramp je tokom svoje predizborne kampanje više puta rekao da namerava da se dogovori sa Rusijom i da se nada saradnji sa Moskvom u borbi protiv terorizma. Zbog tih izjava Trampa je žestoko napadala Hilari Klinton.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala