Poljska: Pilule za „jutro posle“ samo na recept

© Fotolia / ImaginandoLekovi
Lekovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljska konzervativna vlada saopštila je danas da namerava da ograniči pristup kontraceptivnim pilulama koje se uzimaju „jutro posle“, u rimokatoličkoj zemlji koja već ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u EU.

„Pilule za kontrolu rađanja mogu se uzimati samo na recept i smatramo da tu ne bi trebalo da bude izuzetka“, rekao je portparol Vlade Poljske Rafal Bošenek poljskoj televiziji TVN 24.

Trudnoća - Sputnik Srbija
Abortus u vreme bele kuge

Vlada na čelu sa Partijom prava i pravde usvojila je u utorak nacrt zakona u tom cilju, a nacrt tek treba da odobri Parlament, prenosi AFP.

Pilule koje se uzimaju ujutro nakon seksualnog odnosa u Poljskoj su bile dostupne bez recepta od 2015. godine, u skladu sa evropskim zakonom.

„Ovaj nacrt zakona ograničava reproduktivna prava žena“, rekla je Katarina Labec iz Saveza za žene i planiranje porodice, koji se zalaže za slobodan izbor žena.

Ona je izrazila bojazan da je reč o još jednoj restriktivnoj meri i da će ih još uslediti.

Vladajuća stranka je prošle godine pokušala da ograniči ionako restriktivan zakon o abortusu, ali je odustala od toga pod pritiskom desetina hiljada žena koje su protestovale širom zemlje.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala