Obamine pristalice vodile tajnu kampanju protiv Flina

© AP Photo / Manuel Balce CenetaSavetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Majkl Flin
Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Majkl Flin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Članovi administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame nekoliko meseci su vodili tajnu kampanju za diskreditovanje Majkla Flina, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost novog lidera SAD, koji je podneo ostavku zbog skandala u administraciji oko razgovora sa ruskim ambasadorom, piše „Vašington fri bikon“ pozivajući se na brojne izvore.
Majkl Flin - Sputnik Srbija
Trampov savetnik podneo ostavku

List navodi da su zaposleni u Obaminoj administraciji na taj način hteli da ometaju sistem nacionalne bezbednosti novog američkog predsednika i spasu nuklearni sporazum sa Iranom, kom se protivio Flin. Kampanja je počela nekoliko meseci pre Trampove inauguracije.

Izvori navode da su Obamine pristalice, uključujući zamenika pomoćnika za nacionalnu bezbednost bivšeg predsednika, Bena Rodsa, dale medijima materijal čija je svrha bila narušavanje poverenja u Flina. Učesnici operacije borili su se da Trampova administracija ne otkrije tajne podatke o iranskom nuklearnom aranžmanu koji je dugo skrivala administracija bivšeg predsednika.

„Nesporno je da je kampanja za diskreditovanje Flina bila u punom zamahu pre inauguracije, tokom koje su uznemirujuća i ispolitizovana curenja u medijima bila usmerena na narušavanje njegovog ugleda. Ovo me podseća na pripreme za dogovor sa Iranom i, verovatno uključuje iste likove“, rekao je neimenovani bivši savetnik za nacionalnu bezbednost koji ima bliske kontakte sa Belom kućom.

„Oni su znali da je najvažniji cilj Iran. I svi su znali da njihov mali sveti sporazum sa Iranom zaobilazi pravila. Zato su se Flina otarasili pre nego što ikakvi (tajni) sporazumi izbiju na površinu“, dodao je neimenovani izvor blizak Flinu i Beloj kući.

Majkl T. Flin - Sputnik Srbija
Rusofobi skinuli prvi skalp u Trampovoj administraciji

Izvori lista dodaju da se bivši savetnik za nacionalnu bezbednost pripremao da objavi više detalja o nuklearnom dogovoru koje je namerno skrivala Obamina administracija da bi dobila podršku za zaključivanje sporazuma. Flin je nestao „pre nego što je iko mogao da vidi šta se desilo“ sa tim tajnim sporazumima, dodao je izvor.

List ističe da bi kampanja protiv Flina mogla da se tiče i drugih važnih ličnosti u Trampovoj administraciji.

U ponedeljak je Flin napustio položaj i priznao da je dao Beloj kući nepotpune informacije o kontaktima sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejem Kisljakom. Ranije su mediji preneli da je Flin u decembru 2016. razgovarao sa Kisljakom o sankcijama Rusiji i to predstavili kao nešto veoma sumnjivo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala