I Francuska osuđuje Severnu Koreju zbog lansiranja rakete

CC0 / Pixabay / Francuska zastava
Francuska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska je osudila danas Severnu Koreju zbog ispaljivanja balističke rakete u Japansko more.

„Francuska osuđuje ispaljivanje balističke rakete koje je Severna Koreja izvela danas, prekršivši rezoluciju Saveta bezbednosti UN“, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Francuska je ponovo potvrdila svoju solidarnost sa partnerima iz Azije i sa Pacifika, čija je bezbednost ugrožena od strane nuklearnog balističkog programa Severne Koreje.

Nuklearni oblak - Sputnik Srbija
Najsigurnija mesta na svetu u slučaju nuklearnog rata

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je raketa lansirana iz vazduhoplovne baze u zapadnoj provniciji Severni Pjongjang.

U tom saopštenju se navodi da se veruje da je proba rakete bila „oružana provokacija kako bi se testirao odgovor nove američke administracije predvođene predsednikom Trampom“.

Lansiranje rakete usledilo je samo dan nakon što se Tramp sastao u Vašingtonu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i dva dana nakon Trampovog telefonskog razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, podseća Rojters.

Abe i Tramp su održali zajedničku konferenciju odmah pošto je Pjongjang lansirao balističku raketu prvi put ove godine.

Abe je osudio severnokorejsko lansiranje raketa kao „apsolutno neprihvatljivo“, dok je predsednik SAD Donald Tramp naglasio da SAD podržavaju Japan „sto odsto“.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala