Štajnmajer: Nemačka je sidro nade za svet

© Sputnik / Mihail Markiv / Uđi u bazu fotografijaFrank Valter Štajnmajer
Frank Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Frank Valter Štajnmajer izabran je za novog predsednika Nemačke, a posle objavljivanja rezultata glasanja u parlamentu poručio je da će se zalagati za dijalog i demokratiju u sadašnjim burnim vremenima, ali i da će stati na put rastućim populističkim tendencijama.

„Budimo hrabri, jer onda ne moramo da se bojimo budućnosti", istakao je on, prihvatajući petogodišnji predsednički mandat, prenosi AP.

Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Štajnmajer će doprineti jačanju saradnje Nemačke i Rusije

Štajnmajer je rekao i da se svet suočava sa teškim vremenima, ali da Nemačka, kao funkcionalna demokratija, ima odgovornost da se bori za stabilnost.

„Nije li zapravo divno što je ova Nemačka, naša teška otadžbina, što je ova zemlja za mnoge postala sidro nade u svetu, nakon što je prevazišla ratove i totalitarizam", konstatovao je novi predsednik.

On je, takođe, obećao da će se suprotstaviti „svima onima koji misle da u svetu koji postaje teži rešenja moraju postati jednostavnija", prenosi AFP.

„Odgovori će ostati teški, a ja mislim da se najbolji odgovori mogu naći u demokratiji", istakao je Štajnmajer u izjavi televiziji ARD ubrzo nakon glasanja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel među prvima je čestitala Štajnmajeru izbor za predsednika i izrazila uverenje da će on biti odličan u toj ulozi i da će imati podršku velike većine naroda.

Frank Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija
Šta izbor Štajnamajera znači za Srbiju?

„Imam poverenja u njega kao predsednika naše zemlje u ovim teškim vremenima… Ovo je dobar dan za Nemačku", istakla je ona, prenosi Rojters.

Štajnmajer (61), donedavno šef nemačke diplomatije iz Socijaldemokratske partije levog centra, velikom većinom glasova izabran je danas za predsednika u nemačkom parlamentu, a na toj funkciji biće u narednih pet godina počev od 19. marta.

Nakon što je predsednik Bundestaga Norbert Lamert objavio rezultate glasanja, svi predstavnici su ustali aplaudirajući mu, izuzev nekoliko desetina članova populističke stranke Alternativa za Nemačku, prenosi Rojters.

Štajnmajer je bio zajednički predsednički kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD.

Izvor: Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala