Gruško: NATO će nastaviti pokušaje mistifikacije „ruske pretnje“

© REUTERS / Francois LenoirStalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško
Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO će nastaviti da pokušava da mistifikuje „rusku pretnju“ kako bi opravdao širenje svog prisustva na istok, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško.
Ruski raketni sistem Iskander - Sputnik Srbija
Ruska pretnja nije tako strašna kakvom je prikazuju

„Ispostavilo se da je u početku neprijateljska retorika bila potrebna kako bi se opravdao plan za jačanje istočnog krila. Narodu je trebalo objasniti zašto su potrebni tenkovi ’Abrams‘ u Litvaniji, Letoniji i Estoniji, čemu sve te vojne vežbe. Sada kada je sve jasnije da ne postoji nikakva pretnja, ali su napori u vojnoj sferi već preduzeti, potrebno im je ideološko opravdanje i zato NATO zauzima upravo takav stav o ukrajinskoj krizi, pokušavajući da upire prstom u Rusiju“, istakao je Gruško.

On je dodao da će se verovatno „nastaviti pokušaji ovakve mistifikacije ruske pretnje u različitim ideološkim manifestacijama“.

Rusija i SAD postigle sporazum za rešavanje problema letenja sa primopredajnikom

Rusija i NATO su uspele da postignu određene dogovore za rešavanje problema letenja sa primopredajnicima nad vodama Baltičkog mora, izjavio Gruško.

Tverska ulica u Moskvi ukrašena za Novu godinu - Sputnik Srbija
NATO ignoriše Rusiju, ali stvari se menjaju

„Drugo pitanje koje je na dnevnom redu je potreba da se nađu načini za deeskalaciju, sprečavanje opasnih incidenata u vazduhu i na moru, gde se sprovodi vojna aktivnost  Rusije i NATO-a. Postoji dijalog, razmenjujemo informacije o vojnim vežbama, što nije beskorisno, i postoji nada da ćemo zaista napredovati, jer je proradila projektna grupa pod pokroviteljstvom IKAO u Baltičkom moru, koja se bavi problemom primopredajnika“, rekao je Gruško za televiziju „Rusija 24“.

On je dodao da se u poslednjih mesec dana ništa nije čulo o primopredajnicima, jer je grupa postigla dogovor kojim se delimično rešava ovaj problem.

O prisustvu NATO-a u Crnom moru

Moskva preduzima sve mere kako bi odgovorila na planove NATO-a da pojača svoje trupe na Crnom moru, izjavio je Gruško.

„U svakom slučaju, ove planove treba posmatrati kao još jedan korak ka jačanju načela sukoba sa Rusijom. Što se tiče našeg odgovora, on je već dat — vojnotehnički. Jačamo svoje zapadne granice, najavili smo formiranje tri divizije, dve su već formirane. Preduzimamo sve potrebne mere kako bismo obezbedili svoje interese“, istakao je on.

Za obnovu sukoba u Ukrajini krivi Kijev i Amerika

O situaciji u Donbasu

Pogoršanje situacije u Donbasu je deo političkog plana, Kijev i dalje ne realizuje Minske sporazume, rekao je Gruško.

„Problem je u tome što Ukrajina ne ispunjava Minske sporazume. Štaviše, stiče se utisak da je pogoršanje trenutno rezultat nekog političkog plana. On očigledno sadrži i političku komponentu koja se sastoji od toga da je režim osetio da tema Ukrajine, kako vole da kažu na Zapadu, odlazi sa političkog radara“, istakao je Gruško. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala