Udar na Trampa: Sud stopirao uredbu o imigrantima

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Donald Tramp potpisuje ukaze u Ovalnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu
Predsednik SAD Donald Tramp potpisuje ukaze u Ovalnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Federalni sudija u Sijetlu izdao je privremenu obustavu primene na celokupnoj teritoriji SAD izvršne uredbe američkog predsednika Donalda Trampa o imigrantima.
Protesti protiv Trampa - Sputnik Srbija
Haos u Americi: Otpor protiv Trampa

Rojters navodi da ova presuda iz Sijetla obuhvata najširi opseg u odnosu na Trampovu uredbu o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljana sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

Agencija prenosi da je Ministarstvo pravde SAD objavilo da neće tražiti hitno stopiranje presude sudije iz Sijetla, dok je Bela kuća najavila da će Ministarstvo to učiniti „što je pre moguće“.

AP navodi da je Bela kuća obećala da će se boriti protiv ove presude i dodaje da je Trampov pres-sekretar Šon Spajser uredbu o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljana sedam zemalja sa muslimanskom većinom nazvao „zakonitom i odgovarajućom“.

„Cilj predsednikove uredbe je zaštita otadžbine, i on ima ovlašćenje i odgovornost po Ustavu da štiti američki narod“, rekao je Spajser.

Rojters prenosi da je američka federalna agencija za carinu i zaštitu granica obavestila avio-kompanije iz SAD da ponovo mogu da počnu da primaju putnike kojima je ulazak u avione bio zabranjen Trampovom uredbom, nakon presude federalnog sudije u Sijetlu.

Avio-kompanijama je saopšteno da mogu da nastave da rade kao što su to činile i pre uredbe kojom je privremeno stopiran ulazak u SAD izbeglica i državljana sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala