Haos u Americi: Otpor protiv Trampa

© REUTERS / STEPHEN YANGProtesti protiv Trampa
Protesti protiv Trampa - Sputnik Srbija
Pratite nas
En Doneli, federalni sudija u Njujorku, izdala je vanrednu naredbu kojom se privremeno zabranjuje Americi da deportuje ljude iz zemalja kojima je američki predsednik Donald Tramp zabranio ulazak u SAD. Jučerašnja naredba američkog predsednika o imigraciji je brzo odjeknula u SAD i izazvala paniku na aerodromima širom planete, piše „Njujork tajms“.
Američka berza - Sputnik Srbija
Ministarstvo: Poštujemo Federalni sud, ali odluka ostaje

Kako prenosi AP, sutkinja En Doneli izdala je tu naredbu juče nakon što su advokati uložili tužbu u ime ljudi koji su zadržani na aerodromima nakon Trampove odluke da državljanima šest zemalja — Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije — zabrani izdavanje viza u naredna četiri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme. 

Njenu odluku o vanrednoj naredbi, demonstranti ispred sudnice su glasno pozdravili.

Osim ispred sudnice u Bruklinu, Trampova odluka izazvala je velike proteste i na aerodromima širom SAD.

„Njujork tajms“ piše kako su zbog Trampove izvršne uredbe na aerodromima, između ostalih, ostali blokirani i iranski naučnik koji se vraćao na posao u laboratoriju u Bostonu, Iračanin koji je radio kao prevodilac za američku vojsku, porodica sirijskih izbeglica koja je planirala novi život u saveznoj državi Ohajo i drugi.

​Navodi se da su širom SAD preko noći uvedena nova bezbednosna pravila na međunarodnim izlazima aerodroma. Humanitarne organizacije prisiljene su da na brzinu otkazuju dugo planirane programe i ugroženim porodicama izbeglica jave loše vesti.

„Njujork tajms“ piše da su izbeglice koje su bile u avionima kad je Tramp potpisao uredbu zadržane na aerodromima.

Navodi se da je prvobitna konfuzija prerasla u paniku i haos na aerodromima širom sveta. U Dubaiju, Kairu i Istanbulu putnicima nije dozvoljeno ukrcavanje u avione koji lete za SAD, a u najmanje jednom slučaju celokupna porodica izbačena je iz aviona u koji se već ukrcala.

Rojters je ranije javio da je petoro iračkih putnika, i jedan iz Jemena, sprečeno da se ukrca na let iz Kaira za Njujork, nakon Trampove uredbe. Navedeno je da su ti putnici zaustavljeni i preusmereni na letove ka njihovim domovima, uprkos tome što su imali važeće vize, naveli su izvori britanske agencije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala