Vučić Prištini i EU: Šta hoćete više od Srbije?!

© Tanjug / TANJA VALICPremijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da ni EU ni Priština ne poštuju dogovoreno i stalno menjaju pravila, te da je sve što je on iznosio ovih dana istina.

„Niko ne postoji u EU koji može da kaže da nije tako“, rekao je premijer i upitao: „Šta više hoćete od Srbije?!“.

Premijer Aleksandar Vučić sa delegecijom u Raškoj - Sputnik Srbija
Vučić: Mogerinijeva da reaguje na ponašanje Prištine

Vučić je rekao „da smo u Brisel otišli sa dobijenim temama od kojih su na stolu ostale samo dve i da smo se okrenuli razgovoru o njima, a da je jasno rečeno da nema razgovora o ZSO“.

„Tišina, nema razgovora o ZSO!“, rečeno je u Briselu, a ponovio je Vučić, navodeći da se niko ne uzbuđuje oko te teme, koja je suština Briselskog sporazuma i suština za Srbe, ali pravi se problem zbog zida od 80 santimetara.

Kako je rekao, onda je rečeno da se razgovara o mostu, iako je to pitanje dogovoreno još ranije, i stvarni razgovor se ticao mosta i „pored svega što smo mi u konsultacijama sa ljudima iz severnog dela Kosovske Mitrovice dogovorili i prihvatili, ispostavilo se kao da kao da ništa nismo ni razgovarali“.

„Ne postoji niko u EU ko može da vam kaže da sam izmislio nijednu reč“, podvukao je Vučić.

„Oni neće nikakav dogovor ni o čemu“, rekao je premijer i upitao šta hoće od nas, jer sve što je dogovoreno je posle „puj pike ne važi“.

Vučić Mogerinijevoj: Držite se dogovora bar na 15 minuta

Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija
EU poziva Beograd i Prištinu da se smire

Premijer Srbije ponovo je danas apelovao na Evropsku uniju da zauzme jasniju poziciju i da se, kako je rekao, bar 15 minuta drži dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je, komentarišući izjavu portparolke Federike Mogerini, Maje Kočijančič, da Beograd i Priština treba da smire retoriku i da ne šalju zapaljive poruke, pozvao EU da se oni bar na 15 minuta drže onoga što predlože jer su ranije poručili da će upozoriti onoga ko prvi prekrši dogovor.

„Nisam ništa zapalio, naprotiv gledao sam da smirujem ono što su drugi zapalili“, rekao je Vučić i dodao da EU nema hrabrosti da kaže ko je pogazio dogovor i da treba da gledaju svoju ulogu i dali time gube ugled ili ne.

Vučić je rekao da Beograd želi dijalog i da poštuje ulogu Federike Mogerini, ali je podsetio da je EU upozorila da će upozoriti onoga ko prvi prekrši dogovor.

„Sad ja vas pitam da li je Dojče vele na srpskom ili na albanskom obajvio prvi informaciju. Da li je prvi izašao Tači ili Mustafa sa izjavom… Što nisu reagovali“, upitao je Vučić.

On je pozvao EU da kaže šta je slagao u interpretaciji onoga što se desilo sinoć u Briselu, navodeći da je sve bilo istina, a da čak i nije rekao sve što se dogodilo.

Upitan da li to znači da će pregovori biti prekinuti, Vučić je rekao da uvek mora da se razgovara. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala