Vučić: Mogerinijeva da reaguje na ponašanje Prištine

Premijer Aleksandar Vučić sa delegecijom u Raškoj
Premijer Aleksandar Vučić sa delegecijom u Raškoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić zatražio je večeras reakciju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i njenog tima na ponašanje Prištine, podsetivši da su iz EU jasno rekli da će reagovati ako neko prekrši sinoć postignut dogovor. Razgovori premijera sa predstavnicima kosovskih Srba završeni su u Raški.

„Želim da jasno stavi do znanja da je to učinila albanska strana, a sve drugo bi bilo bežanje od odgovornosti“, rekao je Vučić novinarima u Raški.

On je istakao da, za razliku od gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića, ne misli da je EU bila jednostrana, već da su se dešavale čudne stvari i da ni oni „nisu bili načisto šta se dešava“.

„Mislim da su pokušali da nam pomognu da sačuvamo mir… Ali to da su svi jednako krivi, to nije moguće“, rekao je Vučić.

Vetaran terorističke organizacije OVK-a - Sputnik Srbija
Priština sprema udar na Srbe

Premijer je rekao da je 8. decembra dogovoreno sve u vezi sa mostom u severnoj Kosovskoj Mitrovici uz prisustvo predstavnika EU, a da je nakon toga iz Prištine krenula propaganda i hajka da ta ograda, taj zid mora da bude srušen, te da to pokazuje da ništa od dogovora ne poštuju.

Vučić je naveo da su komunalne stvari u nadležnosti opština, te da privremene institucije u Prištini ni te kosovske zakone ne poštuju.

„Razgovarali smo sinoć u Briselu, razgovarali i sa gradonačelnikom severne Kosovske Mitrovice sve vreme, koji prihvata predloge ne zato što se plaši, nego što želi da sačuva mir. Nakon toga kažu nije dovoljno“, rekao je Vučić i dodao da je očigledno da je sve rađeno da se dovede do toga „da budemo krivi i odgovorni za sve“.

Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera, rekao je da život Srba južno od Ibra nikad nije bio teži.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je da se Evropska unija jasno i otvoreno stavila na stranu albanske zajednice.

Rakić je rekao da Srbi nisu besni, već da kod njih postoji strah i da su zabrinuti za svoje porodice i svoje živote.

„Molim premijera da nas zašiti, vaša pozicija je teška, ali i mi smo u bezizlaznoj situaciji“, rekao je Rakić i dodao da su Srbi strpljivi, ali da i njihovo strpljenje ima granice.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala