Vučić: Odluku Crne Gore o NATO-u ne doživljavamo kao pretnju

© Tanjug / Tanja ValičAleksandar Vučić i Dušan Marković
Aleksandar Vučić i Dušan Marković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Crna Gora za Srbiju partner i prijatelj i izrazio posebno zadovoljstvo što je novi crnogorski premijer Duško Marković izabrao Srbiju za prvu posetu inostranstvu.

„To mnogo znači Srbiji i izuzetno poštujemo tu odluku“, naglasio je Vučić na početku sastanka delegacija dve zemlje.

Proslava Svetog Save u školama - Sputnik Srbija
Susedima za siromaštvo „kriv“ Sveti Sava

Crna Gora je za Srbiju partner i prijatelj, ali postoji prostora da se saradnja dalje unapredi, rekao je Vučić.

Vučić kaže da je na sastanku bilo reči o putu Crne Gore u članstvo u NATO, dodajući da je crnogorskom kolegi rekao da će Srbija poštovati tu njenu odluku.

On je rekao da Srbija želi da očuva svoju vojnu neutralnost, ali da apsolutno razume i poštuje nameru Crne Gore da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

„Poštujemo suverene odluke Crne Gore, kao što Crnogorci poštuju odluku Srbije da bude vojno neutralna. To je međusobno poštovanje i korektan odnos, svako ima pravo da donosi odluke, a mi njihove ne doživljavamo kao pretnju“, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da su današnji razgovori imali za cilj da dinamizuju i unaprede međusobne odnose, a posebno ekonomske i trgovinske razmene i izneo podatak da je prošle godine trgovinska razmena iznosila skoro 710 miliona evra, sa rastom od 6,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i dodao da veruje da će taj trend da se nastavi.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici srpskih kulturnih institucija i političkih partija iz CG - Sputnik Srbija
Srbi građani drugog reda u Crnoj Gori

Premijer je na zajedničkoj konferenciji sa crnogorskim premijerom istakao kao prioritet auto-put Beograd–Podgorica–Bar i u tom smislu naveo da će do Čačka biti na proleće gotovo 120 kilometara, kao i da se radi 31 kilometar do Požege i 107 kilometara od Požege do Boljara.

On je naveo i značaj pruge Beograd–Bar i podvukao da se i na tome radi intenzivno.

Marković: Nisu potrebni posrednici za srpsku zajednicu u CG

Crnogorski premijer je rekao da nema potrebe za posrednicima u rešavanju postojećih problema sa srpskom zajednicom u Crnoj Gori.

On je rekao da je Crna Gora bila i ostala snažno posvećena odnosu prema srpskoj zajednici i da je spremna da se bavi njihovim primedbama.

„Želimo o tim pitanjima da razgovaramo sa vama, nisu potrebni posrednici, niti političke platforme“, ukazao je Marković.

On je podsetio da su srpski jezik i ćirilica ustavna kategorija i da Crna Gora podržava podsticanje pozicije srpske zajednice.

Sva ta pitanja treba rešavati u duhu prijateljstva i ukupnog interesa.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala