Koncert danskih rokera pingvinima na Antarktiku

© Foto : Youtube/ Bjørn Vidø„Dansk flede“ na Antarktiku
„Dansk flede“ na Antarktiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danski rokeri odlučili su da pingvinima, „lokalnom stanovništvu“ Antarktika, prirede rok koncert.
Carski pingvini na Antarktiku - Sputnik Srbija
Veran kao pingvin (video)

Danski rok bend i umetnički kolektiv „Dansk flede“ nedavno se vratio iz najjužnijih predela nakon što je održao koncert pred oko dve hiljade — pingvina. Jedini prisutni u publici koji nisu imali crno-belo perje bili su istraživači sa polarne stanice, koja se nalazi u blizini, a njihov zadatak je bio da se postaraju da se „obožavaoci“ ne povrede.

Prema rečima muzičara, pevača i producenta Bjerna Videa, koji je i vođa ovog danskog sastava, ove neletačice bile su sasvim zadovoljne „svirkom“ koja je trajala samo 15 minuta.

​„Pingvinima se muzika zaista dopala. Naročito mladuncima, koji su se trudili da dođu do nas“, rekao je Vide danskom listu „Berlingske“.

Ideja koncerta u ogoljenoj pustoši koja se prostire na 14 hiljada kvadratnih kilometara bila je da se kroz muziku stvori univerzalni jezik i promovišu razumevanje i saradnja različitih kultura, ali i da se skrene pažnja na klimatske promene.

Na snimku koji je objavljen na zvaničnoj stranici ovog benda na Fejsbuku može se videti mnogo pingvina koji trčkaraju između kamenja uz umirujuće akorde Bjerna Videa. Ako sam koncert nije bio dovoljno jedinstvena ideja, bend „Dansk flede“ poneo je sa sobom „rezač“ za ploče, pa sada može da se pohvali da je snimio prvu ploču ikada snimljenu na Antarktiku.

 

„Pingvinska muzika“ komponovana je tempom od 90 otkucaja u minuti, što je približno jednako otkucaju srca pingvina. Koncert održan uživo, bez ritam-mašine ili prethodno snimljenih bubnjeva.

Bjern Vide priznaje da je neobičan koncert za simpatične neleteće ptice inspirisao deda njegove devojke, koji je 1961. bio zarobljen u ledu na Antarktiku. Tokom svog neplaniranog boravka na Južnom polu, razvio je posebnu naklonost prema ovim životinjama.

„Dansk flede“ je danski art rok bend koji je osnovan 2003. i ima više od deset članova. Cilj im je, kako kažu, da stvaraju pozitivnu i energičnu umetnost uz učešće publike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala