Dačić: Upoznali smo Vašington sa situacijom na Kosovu

© Tanjug / Ministarstvo spoljnih poslova SrbijeIvica Dačić i Reks Tilerson.
Ivica Dačić i Reks Tilerson. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je strahovanje da bi neki „nepromišljeni akt“ Prištine mogao da izazove regionalnu nestabilnost i dovede do napada na Srbe na severu Kosova i preneo da je danas u Vašingtonu upoznao američku administraciju sa situacijom na Kosovu.
Premijer Aleksandar Vučić sa delegecijom u Raškoj - Sputnik Srbija
Vučić: Mogerinijeva da reaguje na ponašanje Prištine

„Upoznali smo američku administraciju sa svim tim. Ono što je naša želja je da uspostavimo što pre kontakt sa novom američkom administracijom i razgovaramo na ozbiljan način o budućnosti celog regiona“, rekao je Dačić.

Dačić, koji je danas prisustvovao Molitvenom doručku, čiji domaćin je bio američki predsednik Donald Tramp, rekao je za RTS da je razgovarao sa kongresmenima i senatorima o odnosima Srbije i SAD, ali i o situaciji na Kosovu.

On je istakao da je, tokom kratkog razgovora, pozvao novog američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da poseti Srbiju.

„Sedeli smo sto pored stola, Tilerson i ja. Iskoristio sam priliku da se upoznam sa njim i da za vreme trajanja Molitvenog doručka, porazgovaramo, razmotrimo nekoliko tema, između ostalog sam mu rekao da bi bilo dobro da u svojoj agendi planira da poseti našu zemlju“, rekao je Dačić.

Ivica Dačić i Reks Tilerson - Sputnik Srbija
Dačić i Cvijanovićeva sa Tilersonom

Šef srpske diplomatije istakao je da je Srbiji u interesu da ima dobre odnose sa SAD i izrazio očekivanje da će nova američka administracija pokazati veće razumevanje u odnosu na ranije periode.

On je ocenio da se politika SAD prema Srbiji u prethodnim periodima nije zasnivala na realnim činjenicama, nego na predrasudama koje postoje unazad već 20 godina, zbog čega je, kako je rekao, cela administracija, pa i Stejt department, često branio nekadašnju politiku, umesto da sagleda realne mogućnosti za učvršćenje mira i stabilnosti u regionu.

On je podsetio da se Stejt department još nalazi u fazi konstituisanja nove izvršne vlasti i da se menjaju ljudi koji rukovode određenim sektorima.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala