Čurkin: Kijev želi rat

© AFP 2023 / STAN HONDAStalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinske vlasti ne žele normalizaciju situacije u Donbasu, već rešenje konflikta vojnim putem, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Mađarske Viktor Orban u Budimpešti - Sputnik Srbija
Kijev pokušava da „izmuze“ EU

Na sednici Saveta bezbednosti UN Čurkin je naveo podatke iz poslednjeg izveštaja misije OEBS-a prema kojima je broj kršenja prekida vatre porastao do 10.000 za 24 časa. On je saopštio i da su u sedam od deset slučajeva Oružane snage Ukrajine ograničavale predstavnicima misije pristup području konflikta.

„Te cifre pokazuju da, umesto da ulože napore za normalizaciju situacije u Donbasu i traže kompromis u okviru ’normandijskog formata‘ i kontakt grupe, ukrajinske vlasti uporno pokušavaju da konflikt reše vojnim putem“, rekao je Čurkin.

On je izjavio da Kijev koristi situaciju u Avdejevki kao povod za potpuni prekid realizacije Minskog sporazuma.

Petro Porošenko, predsednik Ukrajine - Sputnik Srbija
Porošenko Trampu: Primi me!

„Suština toga što se dešava je potpuno jasna. Kijev pokušava da iskoristi sukobe koje je sam izazvao kao povod da potpuno prekine sa realizacijom Minskog sporazuma od 12. februara 2015. godine koji je utvrđen rezolucijom Saveta bezbednosti 2202“, rekao je on.

Diplomata je skrenuo pažnju na podatke sa kamera koji pokazuju da su sukobima prethodila granatiranja sa ukrajinskih pozicija. On je naveo i izjave ukrajinskih vojnih zvaničnika koji su se hvalili o napredovanju vojske, kao i zaključke OEBS-a da su kijevske snage bezbednosti izazvale eskalaciju sukoba.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala