Amerika u Jemenu ostala bez jedinstvenog aviona

© Flickr / PROPeter GronemannVišenamenski vojni avion „osprej“
Višenamenski vojni avion „osprej“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki specijalci su prilikom izvođenja operacije protiv Al Kaide u Jemenu pretrpeli prve vojne gubitke, saopšteno je iz Pentagona, a predsednik SAD Donald Tramp je saopštio rezultat vojne akcije. Jedna od njih je i jedinstveni američki avion MV-22 „osprej“.
Američke „Foke“ - Sputnik Srbija
Američki vojnici pobili žene i decu u Jemenu

Kako piše „Njujork tajms“, operacija specijalnih snaga SAD u Jemenu prva je akcija ovakve vrste koju je odobrio aktuelni predsednik Donald Tramp. Tokom žestokih borbi sa militantima Al Kaide poginuo je jedan američki vojnik, dok su trojica ranjena.

Američka operacija započeta je juče ujutru u provinciji Bajda i trajala je nešto manje od časa. Cilj specijalaca bio je štab Al Kaide u Jemenu. Borba protiv terorista je bila žestoka, na mesto borbenih dejstava poslat je avion za podršku koji je trebao da evakuiše specijalce nakon operacije. Američki činovnik je izjavio da je pomoć vojnicima trebao da pruži višenamenski vojni avion „osprej“. Ipak, on je prinudno sleteo, nakon čega su ranjena dvojica vojnika. Nakon toga, avion su namerno uništili sami američki vojnici, jer nisu mogli da polete nazad.

Prema podacima izvora, tokom operacije likvidirano je 14 militanata Al Kaide, a ubijen je jedan američki vojnik, dok su trojica ranjena.

MV-22 „osprej“ je jedinstveni višenamenski vojni avion koji može da obavlja misije i kao helikopter, u vertikalnom letu, i kao avion u horizontalnom letu. Na njemu je kompanija „Bel helikopter“ radila 30 godina. Prvi put je korišćen u Iraku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala