Đurić: Očekujem hitno oslobađanje Ivanovića

© Tanjug / Dimitrije GolMarko Đurić
Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Očekujem da Apelacioni sud hitno uvaži argumente odbrane i oslobodi Olivera Ivanovića, istakao je direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, povodom treće godišnjice od hapšenja lidera Građanske inicijative SDP-a.
Bogdan, sin Olivera i Milene Ivanović, napisao u snegu na haubi automobila tata - Sputnik Srbija
Čekamo 1.097 dana da Oliver pokuca na vrata

„Ivanoviću je već naneta nepopravljiva šteta i nepravda, ali presuda koja se očekuje morala bi da i u simboličnom smislu bude vesnik jednog novog vremena na Kosovu i Metohiji, u kojem će građanima, pre svega Srbima i drugim nealbancima, biti garantovana prava kakva imaju i svi drugi Evropljani“, istakao je Đurić, a objavljeno na sajtu Kancelarije.

Apelaciono veće, koje će presuditi Ivanoviću, mora biti svesno da od njegove odluke zavisi mnogo više od jedne ljudske sudbine — od te odluke zavisiće principi koji razdvajaju pravo od tiranije, ukazao je Đurić.

On je ocenio da je Euleksovo pravosuđe na Kosovu i Metohiji, na treću godišnjicu Ivanovićevog zatočeništva, pred svojim možda najvećim testom do sada, i ako će presuđivati po pravu i pravdi, Oliver Ivanović će u najskorijoj budućnosti biti slobodan čovek.

Skup podrške Oliveru Ivanoviću u Beogradu - Sputnik Srbija
Otvoreno pismo: Prištini više stalo do Haradinaja nego Beogradu do Ivanovića

„Čitav postupak protiv Ivanovića obeležio je niz u sudskoj praksi demokratskih društava nemogućih odluka, zbog čega među Srbima, ali i mnogim Albancima na Kosovu i Metohiji, vlada uverenje da je u ovom predmetu politika odnela prevagu nad pravdom“, napomenuo je Đurić.

On je dodao da je prvostepena presuda Ivanoviću doneta je uz zanemarivanje činjenice da nema nikakvih dokaza da je on kriv za krivično delo koje mu je pripisano, sistematski mu je uskraćivano pravo da se brani sa slobode, iako je za njega garantovala država Srbija, a period koji je protekao od žalbe do još neizrečene drugostepene presude je nedopustivo dug.

„Oliver je, ipak, sve podneo stoički, verujući da nepravda ne može vladati večno i da u Evropi 21. veka nema mesta za političke zatvorenike“, istakao je Đurić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala