Otvoreno pismo: Prištini više stalo do Haradinaja nego Beogradu do Ivanovića

© Tanjug / Oksana ToskićSkup podrške Oliveru Ivanoviću u Beogradu
Skup podrške Oliveru Ivanoviću u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa građana „Prijatelji Olivera Ivanovića“ uputila je otvoreno pismo direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću, u kojem postavlja pitanje kako i na koji način je država Srbija zaštitila prava Olivera Ivanovića.

U pismu se podseća da je Ivanović već tri godine u zatvoru Euleksa u da je osuđen isključivo na osnovu iskaza jednog svedoka tužilaštva, koji je, ukoliko se uporedi sa svedočenjima drugih svedoka, po svemu sudeći — neistinit.

Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Ivanović: Ako me oslobode, ponovo ću se baviti politikom

„Naša pitanja Vama kao rukovodiocu dela Vlade Srbije koji se bavi Kosovom i Metohijom glase: Kako, na koji način i šta je država Srbija učinila da zaštiti prava Olivera Ivanovića? Do kada će država Srbija nemo da posmatra teror koji se vrši na Oliverom? Da li država ima plan šta će da preduzme u slučaju da Apelacioni sud potvrdi izrečenu kaznu prvostepenog suda u trajanju od devet godina zatvora?“, stoji u pismu.

Ivanović se za svoja prava borio sam, štrajkovao je glađu ne bi li mu se ispunila osnovna ljudska prava, dovodio je svoj život u pitanje kako bi se izborio za njih, ali ne samo za sebe, već i za prava svih zatvorenika i srpske zajednice na teritoriji KiM, podseća se u pismu.

Autori pisma pitaju se kada ćemo jedinstveno i odlučno da reagujemo kao država — kada počnu da nas hapse i terorišu u samom Beogradu!

„Imajte na umu, danas je to Oliver Ivanović, sutra to može biti bilo ko od nas! Žalosno je, ali moramo da konstatujemo da se Priština kvalitetnije i odlučnije bori za prava osvedočenog ratnog zločinca Ramuša Haradinaja nego Beograd za prava Olivera Ivanovića, koji nevin leži u zatvoru. Tražimo od Vas da pitanje terora koji se vrši nad Oliverom podignete na najviši nivo i o tome razgovarate u Briselu tokom pregovora. Morate da budete svesni da presuda Oliveru Ivanoviću nije presuda jednom čoveku, već celokupnoj zajednici Srba na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u pismu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala