Bošnjaci hoće ponovo da tuže Srbiju za genocid

© Sputnik . Aleksandar MilačićMladen Ivanić
Mladen Ivanić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odnose Beograda i Sarajeva opterećuju neke nove tenzije, a jedna od njih je nastojanje bošnjačkih političara da obnove tužbu protiv Srbije, što bi mogao da bude uvod u krizu koja nikome ne bi bila od koristi, izjavio je danas u Beogradu predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić je, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, rekao da ne bi rekao da u odnosima između Beograda i Sarajeva ima preterano puno optimizma, „jer ima puno stvari koje ih opterećuju“.

„Neke nove tenzije koje postoje i jedna od mogućih jeste nastojanje jednog dela političara iz BiH, pre svega bošnjačkih, da obnove tužbu protiv Srbije, protiv čega sam i ja i svi političari iz reda srpskog naroda, pa i reda hrvatskog. Mislim da bi to mogao da bude novi uvod u krizu koji nikome ne bi bio od koristi“, naveo je Ivanić.

Na pitanje ko to pokušava, Ivanić kaže — „bošnjački političari, a pre svega gospodin Izetbegović, ko će drugi“.

Na pitanje da li Bošnjaci mogu to da proguraju, Ivanić je rekao da jedino formalno pravno mogu da se pozovu na neku odluku od pre deset godina.

Mustafa Cerić - Sputnik Srbija
Cerić: U „Gorskom vijencu“ koreni genocida nad Bošnjacima

„Vrlo sam jasno stavio do znanja da BiH ne stoji iza jednog takvog pokušaja. Poslao sam još prošle godine pismo Međunarodnim sudu pravde u Hagu, u kome sam rekao da u vezi sa tim nema saglasnosti. Videćemo šta će biti“, rekao je Ivanić.

„To je isti onaj agent koji je zastupao njih, ali to je potpuno neodrživo i nelogično i on u tome neće uspeti, a bolje bi bilo i ne pokušavati“, istakao je Ivanić.

On ističe da je bila jako uspešna nedavna poseta delegacije BiH Beogradu, „koja se desila u obilju negativnih vesti u regionu i bila pozitivna stvar“.

Ivanić je tokom obraćanja na regionalnoj konferenciji „Regija za turizam, turizam za regiju“ rekao da je teško graditi poverenje na osnovu ocene onog što se dogodilo u prošlosti, jer svaka strana veruje da je žrtva i da su drugi krivi.

Atif Dudaković - Sputnik Srbija
I Dudaković poziva na rat: Svaki Bošnjak da kupi čizmu i uniforme

On je kazao da spremnosti za saradnju u turizmu, ipak, ima i da ne vidi, bez obzira na političke sukobe i tenzije, nijedan razlog da nema saradnje u turizmu.

„Po meni, nikada nećemo doći do poverenja pričajući o prošlosti“, naveo je Ivanić.

On je poručio da poverenje možemo graditi samo tako što ćemo gledati u budućnost i bazirati se na zajedničke interese.

Ivanić je rekao da su Savet ministra BiH i Vlada Srbije u oblasti turizma napravili veliki iskorak i da su turoperatori uključili za turiste iz Turske posete i Srbiji i BiH.

„Mi smo svi pojedinačno mali da bi bili atraktivni, ali zajedno možemo puno da ponudimo i verujem da je to nada ove industrije za vreme koje dolazi“, poručio je Ivanić.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala