Hapšenje „Građana Rajha“ zbog napada na Jevreje i azilante

© AFP 2023 / CLEMENS BILANNemačka policija
Nemačka policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
U raciji koja je danas sprovedena u šest nemačkih saveznih država uhapšeno je dvoje od sedam osumnjičenih, koji se terete za planiranje oružanih napada na policiju, Jevreje i tražioce azila, saopštio je portparol Kancelarije saveznog tužilaštva.
Pristalice mađarske desničarkse partije Jobik sa nacističkim pozdravom - Sputnik Srbija
Ko su evropski desničari?

U akciji protiv desničarske ekstremističke grupe učestvovalo je oko 200 policajaca, a tokom nje pronađeni su oružje, municija i eksplozivi, preneo je Rojters.

Portparol Ministarstva pravde Nemačke Frauke Keler kazao je da je cilj akcije da naglasi opredeljenost vlasti da se izbore sa ultradesničarskim ekstremističkim grupama, čiji broj sve više raste u Nemačkoj.

„Ovo je veoma važan signal protiv ultradesničarske ekstremističke scene u Nemačkoj, koja pokazuje da su naše obaveštajne agencije oprezne i da će nastaviti da se bore protiv ekstremista sa velikom odlučnošću“, rekao je Keler na konferenciji za novinare.

Kancelarija saveznog tužilaštva saopštila je ranije danas da pretražuje kuće šest osoba osumnjičenih za osnivanje nove grupe i još jedne osobe optužene da je logistički podržavala tu mrežu.

Izbori u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Poraz stranke Angele Merkel, Nemačka radikalno skrenula udesno

„Cilj racije je prikupljanje novih dokaza o stvaranju jedne formalne grupe, kao i o navodnom planiranju krivičnih dela“, navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni su se uglavnom povezali preko društvenih mreža i vlasti pretpostavljaju da su planiranje oružanih napada počeli u proleće 2016. godine. U saopštenju se ne navodi kojoj grupi ekstremista osumnjičeni pripadaju, ali nemački mediji su objavili da je reč o takozvanim „Građanima Rajha“ koji ne priznaju institucije savremene Nemačke.

Keler je kazao da je primetna ideološka bliskost uhapšenih sa „Građanima Rajha“, ali je neophodno proveriti da li postoji povezanost i koliko su bliski sa tom grupom.

Nemačka obaveštajna agencija BFV počela je sa praćenjem grupe u novembru, nakon što je jedan njen član upucao policajca koji je pretraživao njegovu kuću.

Osim u Berlinu, racija je izvršena u saveznim državama Baden-Vitenbergu, Brandenburgu, Donjoj Saksoniji, Rajna–Palatinatu i Saksonija–Anhaltu.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala