Moskva ne gaji iluzije o odnosima sa SAD

© AP Photo / Ivan SekretarevMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom konferencije za medije u Moskvi
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom konferencije za medije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Moskva ne gaji iluzije o odnosima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država pri novom američkom predsedniku Donaldu Trampu, ali je spremna za normalizaciju na osnovu ravnopravnosti, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Lider Partije rasta Boris Titov govori na konferenciji za medije u pres-centru agencije Rusija sevodnja - Sputnik Srbija
Rusija će uskoro sići sa naslovnica

„Mi ne gajimo iluzije, ali, kao što je već mnogo puta govorio predsednik Putin, bićemo spremni da pređemo svoj deo puta kako bi se odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama normalizovali“, istakao je Lavrov.

„Ovo se može uraditi isključivo na osnovu ravnopravnosti, na osnovu uzajamnog poštovanja, uvažavanja međusobnih interesa i na osnovu traženja balansa interesa tamo gde su pred nama zajednički ciljevi na međunarodnoj sceni, kao što je borba protiv terorizma“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi.    

Stav Rusije poklapa se sa stavom predsednika SAD Donalda Trampa da borba protiv DAEŠ-a treba da ima prioritet. Moskva i Vašington imaju praktičnu osnovu za saradnju u borbi protiv terorizma, istakao je Lavrov.

„Među glavnim prioritetima naglašena je borba protiv DAEŠ-a, ali ne simulacija ove borbe, već borba do potpunog uništenja terorističke formacije. Ovde se interesi Rusije i SAD i mnogih drugih zemalja, uključujući Mađarsku, podudaraju“, rekao je Lavrov.

On je dodao da „postoji i konceptualna i praktična osnova za saradnju u pitanju borbe protiv terorizma“.


Pregovori u Astani treba da budu važna etapa sirijskog rešenja

Delegacije Rusije, Irana i Turske vode razgovore u Astani - Sputnik Srbija
Astana: Svi za stolom, počeli pregovori

Pregovori koji su počeli u Astani trebalo bi da postanu važan korak u rešavanju krize u Siriji, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Sastanak o Siriji počeo je u Astani u ponedeljak, delegacije Damaska i oružane opozicije prvi put su sele za pregovarački sto.

„Što se tiče Sirije, obojica verujemo da sastanak koji je danas počeo u Astani između SAR vlade i oružane opozicije trebalo bi da bude važan korak ka rešavanju krize koja traje skoro šest godina“, rekao je Lavrov posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Mađarske.

Turska će pomagati Misturi na pregovorima u Astani

Turska će prisustvovati konsultacijama specijalnog izaslanika UN za Siriju Stafana de Misture u pregovorima sa naoružanim sirijskim grupama Astani, izjavio je ruski ministar.

„Posle kratke pauze, delegacije će preći na radne kontakte. Predstavnik UN Stafan de Mistura biće moderator uz podršku Rusije. U kontaktima sa vladom pomagaće delegacija Irana, a u kontaktu De Misture sa naoružanom opozicijom pomagaće delegacija Turske“, objasnio je Lavrov.

Kijev izbegava sprovođenje Minskih sporazuma

Kijev pokušava da izbegne sprovođenje minskih sporazuma, a Moskva se nada da će zemlje-garanti na to obratiti pažnju, istakao je ruski ministar.

„Nadamo se da će one zemlje EU koje predstavljaju garante minskih sporazuma i koje su ih potpisale zajedno sa Rusijom i Ukrajinom, Nemačka i Francuska, da će Pariz i Berlin obratiti pažnju na nepriličnu izjavu predsednika Ukrajine Petra Porošenka koji pokušava da izbegne svoje obaveze“, rekao je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala