Tramp započinje svoje „putovanje“

© AP PhotoPripreme za inauguraciju Donalda Trampa
Pripreme za inauguraciju Donalda Trampa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp danas će biti inaugurisan kao 45. američki predsednik.

Inauguracioni maraton, kako ga opisuje AP, počeće jutarnjom posetom crkvi, a biće završen polaganjem zakletve u „poslednjem plesu večeri“. 

Američki mediji su objavili da će svečanu zakletvu položiti držeći ruku na dve Biblije — prva Biblija je poklon koji je Tramp dobio od majke 1955. godine, a druga je ona koju je koristio Abraham Linkoln kada je polagao predsedničku zakletvu.

Bajkeri za Donalda Trampa - Sputnik Srbija
Na Trampovoj zakletvi od Faraža do Palme

U Belu kuću Tramp će ući isto kao što je ušao u predsedničku trku — prkosan, sasvim siguran u svoju politiku i bez robovanja tradiciji, ocenjuje agencija.

Među zanimljivostima inauguracionog dana izdvaja se to što je prema Ustavu za polaganje zakletve dozvoljeno 35 reči, ali neki predsednici to povećaju na 39 dodajući: „Tako mi bog pomogao“.

Kada je reč o samom govoru, postavlja se pitanje da li će Tramp poslati uobičajenu poruku o jedinstvu nacije, uzeti ulogu onog ko stvara nered u uređenom sistemu ili će izmiksovati oba.

Trampovi pomoćnici tvrde da je Tramp dosta pažnje posvetio tom govoru, da ga je vežbao u Trampovoj kuli i da se može očekivati da će govor trajati oko 20 minuta.

Više od 8.000 ljudi marširaće na paradi Pensilvanija avenijom, a organizatori žele da parada traje oko 90 minuta kako bi Tramp imao dovoljno vremena, jer, kako kažu njegovi pomoćnici, planira da obavi i malo posla prvog dana stupanja na funkciju.

Balkan i uticaj SAD - Sputnik Srbija
„Tramp će Balkan da prepusti Putinu“

Na svakoj inauguraciji ima i demonstranata protiv novog predsednika, a ove godine očekuje se da će doći više od 200.000 Trampovih protivnika.

Tramp se pohvalio i listom zvanica, navodeći da će „najpoznatije javne ličnosti u svetu“ doći na njegovu inauguraciju.

Himnu će pevati Džeki Evančo, a nastupaće i Toni Orlando, Sem Mur…

Tramp je juče krenuo iz Njujorka u Vašington, a na Tviteru je napisao: „Putovanje počinje“.

Posle sinoć održanog koncerta u njegovu čast Tramp je još jednom poručio da će ujediniti zemlju i Ameriku učiniti velikom i podsetio da su mnogi sumnjali u njegovu pobedu, istakavši da se takom kampanje obraćao „zaboravljenim“ muškarcima i ženama.

„Niste više zaboravljeni“, rekao je Tramp.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala