Najegzotičnija etnička manjina Irana (video, foto)

© Foto : Youtube/pretaparsiPredstavnik Afroiranske manjine u Iranu
Predstavnik Afroiranske manjine u Iranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Afroiranci su jedna od najegzotičnijih etničkih manjina Irana, nastala nakon migracija četiri plemena sa arhipelaga Zanzibar na jug Irana, odnosno na severne obale Persijskog zaliva.

Oni danas naseljavaju grad Bender Abas i njegovu okolinu. Populacija Afroiranaca u Iranu danas broji nešto manje od hiljadu duša.

O sebi i svojim precima za Sputnjik govori Afroiranac Navid Gavidel:

„Naše pramajke potiču iz plemena Sare Mare i u Iran su došle sa teritorije koja se nekad nazivala Zanzibar, sa istočnih obala Afrike. Naši preci su se bavili stolarskim zanatom i po predanju su se preselili na jug Irana kako bi našli više mušterija i širili posao“.

Nažalost, nastavlja Navid Gavidel, današnji Afroiranci znaju sasvim malo o svojim daljim precima.

MEGA

Gavidel dodaje da je opsežno istraživanje sproveo njegov brat i da je došao do zaključka da neki od pripadnika plemena kao i nekada naseljavaju arhipelag Zanzibar.

„Da, moji preci su se u Iran preselili upravo sa ciljem da dalje razvijaju stolarski zanat. Nepravilno je tumačenje da su naši preci bili robovi i da su ih nasilno ovde naselili“, naglašava Gavidel.

Naš sagovornik dodaje i da su njegovi preci ispovedali islam još pre prelaska u Iran i podvlači da je to važna činjenica. Sa druge strane, kaže Gavidel, u njihovoj tradiciji se zadržalo mnogo afričkih običaja.

„Ta mešavina se najpre vidi u, na primer, muzičkoj tradiciji ’lejva‘ — karakterističnoj za Afroirance. Ova se tradicija ’primila‘ u Iranu, ali potiče iz Zanzibara. Volimo da se okupljamo nekoliko puta nedeljno i da izvodimo ili slušamo ovu muziku“, zaključuje Navid Gavidel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala