Brazil u ovoj godini dobija 30 novih zatvora

© Fotolia / TonyRecenaZatvorske zidine i kula
Zatvorske zidine i kula - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Brazila Mišel Temer izjavio je danas da će oko 30 novih zatvora biti izgrađeno naredne godine u Brazilu, kako bi se rasteretio preopterećen zatvorski sistem, kao i da je to samo deo hitnih mera u borbi protiv smrtonosnih zatvorskih nereda.
Protest u Brazilu-arhivska - Sputnik Srbija
Još jedna pobuna u zatvoru u Brazilu, ubijena 33 osuđenika

On je u intervjuu za Rojters kazao da će savezna vlada izgraditi pet maksimalno obezbeđenih zatvora gde će biti smešteni najnasilniji osuđenici, uglavnom članovi suparničkih narko-bandi, čiji je sukob doveo do krize zatvorskog sistema u prethodne dve nedelje.

„Želimo da ubrzamo izgradnju ovih zatvora, jer na klasičan način to bi trajalo dve do tri godine. Korišćenjem montažnih zgrada, što se već radi u državi Espirito Santo, ove zatvore ćemo moći da izgradimo u roku od godinu dana“, rekao je Temer.

Temer je dodao i da bi vlada trebalo da insistira da se nenasilni zatvorenici odvajaju od opasnih, kako bi se sprečilo da ih ovi regrutuju.

Prema njegovim rečima, trebalo bi sa susednim zemljama sarađivati na uništavanju narko-bandi.

Policija u Rio de Žaneiru, Brazil - Sputnik Srbija
U pobuni u zatvoru u Amazoniji 60 mrtvih

„O tom problemu će se još razgovarati, kako bismo intenzivirali borbu protiv prekograničnog krijumčarenja droge, ljudi, materijala i oružja“, rekao je Temer.

Kako se navodi, najmanje 140 zatvorenika je ubijeno od početka godine u neredima u zatvorima, u kojima nema ni dovoljno osoblja.

Mnogi zatvorenici ubijeni su odsecanjem glava, njihova tela su unakažena ili spaljena.

Brazilski zatvori su uglavnom kontrolisani od strane bandi, a lideri zatvorskih bandi nastavljaju i iz zatvora da obavljaju svoje kriminalne poslove koristeći telefone u zatvorskim ćelijama.

Brazilski zatvorski sistem, četvrti po veličini u svetu, dom je za više od 620.000 osuđenika, što je za oko 50 odsto više od predviđenog kapaciteta.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala