Evropa zabrinuta zbog Trampovih izjava o NATO-u

© REUTERS / Jonathan ErnstIzabrani predsednik SAD Donald Tramp
Izabrani predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komentari novog američkog predsednika Donalda Trampa o tome da je NATO zastarela organizacija izazivaju zabrinutost među zvaničnicima NATO-a, izjavio je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Štajnmajer se ranije danas sastao sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenosi AFP.

„To je u suprotnosti sa onim što je rekao novi američki ministar odbrane na saslušanju pre nekoliko dana, i moramo da vidimo kakve će to posledice imati po američku politiku“, rekao je Štajnmajer.

Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova: Nema garancije za večnu saradnju sa Amerikom

Oglasio se i šef belgijske diplomatije Didije Rejnders koji je rekao da Evropskoj uniji predstoji da ubedi Trampa da je NATO izuzetno korisna organizacija.

„Moraćemo maksimalno da se potrudimo kako bismo dokazali Trampu da je NATO potreban i kakvu ulogu ta alijansa igra“, rekao je on.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je NATO zastarela organizacija koja se nije trudila da se bavi terorizmom.

„NATO ima problema. Ta alijansa je zastarela jer je pre svega kreirana pre mnogo, mnogo godina“, rekao je Tramp u intervjuima koje su danas objavili nemački tabloid „Bild“ i londonski „Tajms“.

„Trebalo bi da štitimo te zemlje, ali mnoge od njih ne plaćaju šta bi trebalo. To je veoma nepošteno prema SAD“, kazao je Tramp.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala