Merkelova: Nema garancije za večnu saradnju sa Amerikom

© AFP 2023 / Michael KappelerNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas države-članice Evropske unije (EU) da povećaju nivo bezbednosne i odbrambene saradnje, jer ne postoji garancija večnosti u odnosima sa SAD.

„Evropa je suočena sa rastućim izazovima u okviru svojih granica, kao i u obližnjim oblastima, uključujući migracije, rastuće terorističke pretnje, rat u Siriji, nasilje u istočnoj Ukrajini, kao i siromaštvo i glad u Africi“, rekla je Merkelova studentima u Briselu, nakon što je primila počasne doktorate od univerziteta Gent i Leven u Belgiji.

Kako prenosi Rojters, ona nije direktno pomenula novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, ali je očigledno da je mislila na Trampove reči tokom kampanje da će razmotriti odnos prema NATO-u.

Ona je dodala i da Evropa i EU moraju da nauče da preuzmu više odgovornosti u svetu u budućnosti.

„Nemojmo se zavaravati, sa tačke gledišta nekih naših tradicionalnih partnera, naših transatlantskih veza, ne postoje garancije za večno blisku saradnju sa nama Evropljanima. Moramo da nastavimo da radimo na tome“, kazala je nemačka kancelarka.

Merkelova je pozvala članice EU da povećaju volju za kompromisom povodom ilegalnih migracija, kao i da ubrzaju napore da se vrate migranti koji su ilegalno u Evropi, a kojima je odbijen azil.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala