Da je voz stigao do Mitrovice, bilo bi mrtvih na obe strane

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLPremijer Srbije Aleksandar Vučić govori na vanrednoj konferenciji za medije povodom situacije na Kosmetu.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić govori na vanrednoj konferenciji za medije povodom situacije na Kosmetu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je zahvaljujući želji i mudrosti izbegnut sukob i sačuvan mir na severu Kosova.
Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija
Rama: Srbi će na Kosovo moći da uđu samo kao turisti

„I u tome smo uspeli“, rekao je premijer.

Premijer Vučić je ocenio da je bila dobra odluka da se voz iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici juče posle podne zaustavi u Raški i vrati u Beograd.

Primetio je da je verovatno dobar broj Srba danas ljut što voz nije stigao do Kosovske Mitrovice i dodao da je to bilo moguće uraditi, ali da bi u tom slučaju bilo mrtvih na obe strane.

To, međutim, istakao je, nije interes Srbije.

Premijer Vučić je uveren da su svi, EU i NATO, znali šta će se dogoditi, ali da nisu reagovali.

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije - Sputnik Srbija
Nikolić: Ako treba, poslaćemo vojsku na Kosovo, i ja ću ići

„Ponosan sam i srećan što smo sačuvali mir i nemam problem sa tim“, rekao je Vučić, iako, kako kaže, razni misle da su održali Srbima lekciju.

Premijer je najavio da je o sinoćnim događajima u Donjem Jarinju do sada razgovarao sa Federikom Mogerini i najavio da će u utorak u Davosu imati bilateralne susrete sa premijerom Kine Si Đinpingom, potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i novom predsednicom Švajcarske Doris Leutard.

Veruje da će imati bilateralni susret i sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, kao i sa drugim zvaničnicima.

Sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem nije imao zakazan sastanak i nije se susreo, rekao je on.

„Nemam problem da se sastanemo bilo gde, pa i u Rimu, ali sada, posle svega, ne znam šta bi nam bila tema“, rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Radosna lica najmlađih putnika - Sputnik Srbija
Kako se Tači uplašio voza u kome se pevalo (foto)

Premijer smatra da neko mora da kaže „stanite, nemojte da provocirate sukobe“.

Vučić je rekao da nema problem sa izgledom voza, te da je to kako voz izgleda video na TV Pinku, kada ga je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić prikazivao.

Zbog toga, kazao je, nije zadovoljan, što je i rekao Đuriću.

Premijer je imao primedbu da nekim Srbima smeta izgled voza, a ne smeta im to što su Albanci izveli policiju i jedinicu ROSU koja je bila teško naoružana.

On je ponovio da policija i jedinica ROSU ne mogu da se pojave na severu Kosova, te da je to dogovor postignut u Briselu.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala