Erdogan: Zauvek ćemo biti na Kipru

© REUTERS / Carlo AllegriTurski predsednik Redžep Tajip Erdogan na 71. zasedannju na Ujedinjenih nacija na Menhetnu u Njujorku.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na 71. zasedannju na Ujedinjenih nacija na Menhetnu u Njujorku. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povlačenje turskih snaga sa severnog dela Kipra ne dolazi u obzir, poručio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, navodeći da Atina i kiparski Grci i dalje imaju „različita očekivanja“ u odnosu na kiparske Turke kada je u pitanju rešavanje problema podeljenog ostrva.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Redžep Tajip Erdogan postaje sultan

Kiparski Turci „intenzivno rade“, ali grčka strana ponovo izbegava rešenje za Kipar, rekao je Erdogan, ističući da se bez Turske rešenje ne može očekivati.

„Jasno smo poručili Kipru i Grčkoj da ne treba da očekuju rešenje bez Turske kao garant. Tamo ćemo večno biti“, kazao je Erdogan novinarima posle molitve u Istanbulu, prenele su agencije.

Erdogan je to izjavio dan nakon što su razgovori o ponovnom ujedinjenju Kipra završeni u Ženevi bez dogovora.

Sledeća runda će biti održana 18. januara, a tada će biti reči o bezbednosti.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je rekao Rojtersu da je uveren da će svi učesnici tih pregovora učiniti „poslednji napor“ da reše pitanja na sledećem sastanku.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Turska se nije predala

Izaslanik UN za Kipar Espen Bart Eide izjavio je nedavno da je teško postići mirovni dogovor na Kipru, ali da nije nemoguć.

Lideri kiparskih Grka i Turaka dogovorili su se početkom decembra da u januaru nastave pregovore o ponovnom ujedinjenju ostrva.

Intenzivni pregovori Anastasijadesa i Akindžija zapali su u novembru prošle godine u ćorsokak zbog neslaganja u vezi sa pitanjem koliko ljudi bi imalo pravo da potražuje kuće i imovinu u zonama koje će biti pod kontrolom svake od strana u predviđenoj federaciji.

Kipar je podeljen otkako je 1974. izvedena turska invazija posle puča u cilju ujedinjenja tog ostrva sa Grčkom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala