Srbija traži zaštitu svojih ambasada od albanskih terorista

© Sputnik / Brankica SpasićZgrada vlade Srbije
Zgrada vlade Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je od pojedinih zemalja da pojačaju obezbeđenje srpskih diplomatskih predstavništava koja su, po bezbednosnim informacijama, potencijalne mete albanskih terorista, a diplomate u tim ambasadama dobile su iz Beograda precizne instrukcije da mere opreza podignu na najviši nivo.

Za sada se ne razmišlja o povlačenju našeg osoblja, ali im je sugerisano aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije, koje ima svaka ambasada, dok su ambasadori obavezni da o svim kontaktima i kretanjima unapred obaveste MSP, a po potrebi i domaćine, kako bi njihova ruta bila unapred obezbeđena, pišu „Večernje novosti“.

Albanci protestvuju u Prištini zbog hapšenja Ramuša Haradinaja - Sputnik Srbija
Mogu li se srpske diplomate odbraniti od Haradinajevih terorista

Diplomatama je takođe naloženo da izbegavaju javne događaje i kretanje svedu na najmanju moguću meru.

Pojačano obezbeđenje naših ambasada i rezidencija zatraženo je od vlasti Švajcarske, Turske, Nemačke, Italije i Belgije, gde prema bezbednosnim informacijama može doći do napada na srpsku mrežu diplomatsko konzularnih Predstavništava, uz molbu da se ukoliko je moguće, posebne mere zaštite pruže i članovima porodica diplomata.

U predstavništvima koja bi se mogla naći na udaru radi oko 40 naših diplomata, a budući da je broj zaposlenih zbog štednje u našim ambasadama sveden na neophodni minimum, za obezbeđenje zgrade je najčešće zadužen domar dok vozač ima često ulogu i „telohranitelja ambasadora“.

Kako je za Večernje novosti izjavio ambasador u jednoj od „rizičnih“ zemalja, naše diplomate su u stalnoj vezi sa centralom u Beogradu, ali i vlastima u zemlji domaćina.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić u Pekingu - Sputnik Srbija
Dačić: Albanci spremaju napad zbog Haradinaja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je u ponedeljak da se, prema bezbednosnim informacijama, u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD ili Evropi, kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahteva za suđenje Haradinaju, a ta informacija je, prema njegovim rečima, dobijena od zapadnih bezbednosnih agencija iz jedne velike zemlje.

Jedna od opcija koja je razmatrana u albanskoj dijaspori bilo je i uzimanja talaca, rekao je Dačić.

Prema izvorima „Novosti“, služba koja je dostavila informaciju našoj zemlji je do nje došla tako što je njihov agent bio ubačen u redove albanske dijaspore u jednoj zapadnoevropskoj zemlji.

Državni sekretar u MSP zadužen za kontrolu i bezbednost DKP Ivica Tončev rekao je za Novosti da je uprkos protestima zbog hapšenja Haradinaja ispred nekih od naših ambasada, situacija pod kontrolom.

„Za spoljno obezbeđenje objekata zaduženi su domaćini i nadamo se da nećemo doći u situaciju sa se stvari radikalizuju“, dodao je Tončev.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala