Nikolić: Obaveza je Srbije da Srpska nikada ne bude zapostavljena (video)

© Tanjug / Zoran ŽestićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Tomislav Nikolić na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Tomislav Nikolić na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jačanje veza između Srbije i Republike Srpske je uslov opstanka Republike Srpske i to je onaj deo Dejtonskog sporazuma zbog kog je RS prihvatila takav odnos u BiH, kaže za Sputnjik predsednik Tomislav Nikolić.

On je istakao da će ti specijalni odnosi nastaviti da se neguju, jer oni ne koriste samo Republici Srpskoj, već i Srbiji uz obavezu koju ona ima, kako kaže, ne po Dejtonu, nego po osećanju časti i pripadnosti jednom narodu, da Republika Srpska nikad ne bude zapostavljena.

„Onaj ko želi dobro BiH on želi da razvija Republiku Srpsku, a onaj ko sputava RS, taj u stvari sputava BiH. U takvoj organizaciji gde imate dva entiteta mnogo je važno da oba budu zadovoljna. Jedan nezadovoljni entitet stvara probleme pri glasanju kada se odlučuje konsenzusom i to se vidi u funkcionisanju BiH“, istakao je predsednik Nikolić, koji je u Banjaluci prisustvovao obeležavanju 25. rođendana Republike Srpske.

Milorad Dodik na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske - Sputnik Srbija
Dodik: Srpska je osnovana iz potrebe naroda da živi

Nikolić je dodao da je predstavnik bošnjačkog naroda Baki Izetbegović „umislio da je on predstavnik BiH i da je ovo u stvari svojevrstan odgovor RS na sve to“.

„Imamo zajedničku državu, imamo svoju osobenost, želimo da obeležavamo svoje dane, zašto se u to mešate? Imali smo referendum, nemojte da gazite volju naših građana i ništa dalje od toga Republika Srpska ne traži i ništa više. Srbija je tu i Srbija će uvek biti uz RS“, poručio je predsednik Srbije. On je podsetio da je prošle godine proslavi Dana Srpske prisustvovao premijer Aleksandar Vučić.

„Svake godine ćemo u tome učestvovati i ne vidim zašto ne bismo i ne vidim otkud prekori protiv nas. Mislim da pojedinci sada traže izgovor za svoju lošu politiku i za gubitak popularnosti“, primetio je Nikolić.

Republika Srpska proslavila rođendan (video, foto)

Komentarišući činjenicu da mu je iz Sarajevo zamereno što je došao na proslavu, predsednik Srbije je rekao da je dvaput planirao posetu BiH, koja bi počela u Sarajevu, a završila u Banjaluci.

„Ne mogu da čitav jedan entitet preskočim, a posebno srpski, tako da nisu dovoljno dobro mogli da mi objasne šta to zameraju. Ja mislim da su isforsirali odluku Ustavnog suda. Otkud to da se Ustavni sud bavi datumima? Mislim da je to u stvari bio pokušaj da se RS više nikad ne obraduje. Međutim, mislim da je Dejton bio minimum onoga što su Srbi u BiH zasluživali, ali taj minimum sada mora potpuno da se poštuje“, naveo je Nikolić.

Upitan da li se slaže sa konstatacijom patrijarha Irineja da je RS trn u oku onima koji ne vole srpski narod, predsednik Srbije je kazao da je jedinstven primer da funkcionisanje Republike Srpske kao entiteta u okviru druge države Srbiji ne smeta nego ona to čak podržava, „a drugima smeta.

„Pre bih rekao da smeta Republika Srpska, a potom i srpski narod u celini, pošto vide da postoji želja da RS i Srbija imaju još tešnje odnose.“

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nije strašno ni ako Nikolić ne ode u Sarajevo

„Ja ih samo molim da se sete da RS ne bi postojala da je postojala Jugoslavija. Onaj ko je razbijao Jugoslaviju taj je znao da će da stvori srpsku državu i u Hrvatskoj i u BiH. Nažalost, nismo uspeli da sačuvamo Republiku Srpsku Krajinu, sačuvana je RS, nadam se na mnogaja ljeta i nadam se da će predsednici Srbije i predsednici vlada Srbije od sada pa zauvek dolaziti na ovakve svečanosti“, rekao je Nikolić.

Na pitanje kako komentariše to što neki u insistiranju RS da slavi svoj dan, uprkos odluci Ustavnog suda, vide uvod u njeno dalje osamostaljivanje i njeno dalje približavanje Srbiji, predsednik Srbije je upitao da nisu to oni koji su rekli da će se otcepiti od Jugoslavije, iako su znali da će zbog toga biti rata.

„Nemoj na svom primeru da nas uče, pošto je taj primer doveo do velikih ubistava i krvoprolića. Ako vam mi iz Beograda — a mislim da je Aleksandar Vučić kao predsednik Vlade i verovatno najpopularnija ličnost i ja kao predsednik države kog su izabrali svi građani — garantujemo da se borimo da opstane BiH, u šta to oni sumnjaju? U reč koju daje srpski narod? Onda se vraćamo na ono što je rekla njegova svetost, onda je to borba protiv srpskog naroda“, ocenio je predsednik Nikolić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala